Nizozemski liječnici moći će eutanazirati i osobe oboljele od demencije, odlučila je vlada u toj državi i tako dodatno olakšala pristup eutanaziji. Uvjet će biti da je osoba oboljela od demencije dala pristanak za eutanaziju dok je još bila prisebna.

Tako je srušeno dosadašnje pravilo koje je inzistiralo na tome da osoba mora dati pun i potpun pristanak na eutanaziju u trenutku kada je ona izvršena. Sada to više nije potrebno – čak i osoba koja nije sposobna izraziti želi li nastaviti živjeti ili umrijeti imat će pristup smrtonosnoj injekciji.

Odluka je uslijedila nakon sudskog procesa nastalog nakon što je osoblje u jednom domu za osobe oboljele od demencije odbilo eutanazirati 80-godišnju ženu iako je to tražila njezina obitelj koja je tvrdila da je ona ranije izrazila ‘želju za smrću’. Obitelj je tužila bolnicu jer nisu željeli dati ženu smrtonosnu injekciju.

Sada su ministarstvo zdravlja i ministarstvo sigurnosti i pravosuđa potvrdili kako je “eutanazija moguća i u situacijama kada pacijent ne može riječima ili gestama izraziti želju za njom. Uvjet je pisani zahtjev koji je pacijent sastavio ranije”.

Ovaj potez, naravno, pozdravile su udruge koje promiču eutanaziju, ali one koje se bore protiv asistiranog samoubojstva navode kako je on još jedan dokaz da eutanazija u zemljama poput Nizozemske ili Belgije ‘potpuno izmiče nadzoru’.

“Eutanazija postaje nekom vrstom ‘izlaza’ za ljude koji se boje starosti. Nizozemci prihvaćaju smrt u slučaju demencije kao što prihvaćaju kaznu za neki počinjeni zločin”, rekla je za The Catholic Herald Nikki Kenward, čelnica britanske udruge za prava osoba s poteškoćama u razvoju.

Kritičari eutanazije napominju kako je zakon donesen 2002., kojim je Nizozemska postala prva zemlja koja je legalizirala tu praksu nakon nacističke Njemačke, neprestano i podvrgnut daljnjoj ‘liberalizaciji’, a jamstva koja su trebala osigurati da eutanazija bude provedena samo u slučajevima sa strogo definiranim kriterijima bila su sve slabija. Kako navodi The Catholic Herald, primjer tome jest slučaj žene koja je ubijena 2014. jer jednostavno više nije željela živjeti u staračkom domu. Njezina eutanazija opravdana je ‘mentalnom tjeskobom’ koje definirana kao zakonski povod za eutanaziju.

Goran Andrijanić | Bitno.net