Te Deum, svečana misa zahvalnica na kraju 352. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu održana je u četvratak, 17. lipnja u Župi sv. Petra apostola u Vlaškoj. Misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku liturgijskog slavlja biskup Šaško istaknuo je kako znamo da kršćanska zahvalna pjesma nije prestajala ni u najtežim neprilikama i kako je čovjekov poziv – biti hvala Bogu.

Nastavio je kako su studentice i studenti, u zajedništvu sa svojim rektorom, prorektorima, dekanima, profesorima, djelatnicima i suradnicima Sveučilišta u Zagrebu, došli i ove godine moliti i zahvaljivati.

U homiliji biskup Šaško osvrnuo se na prvo čitanje i Pavlovu argumentaciju rekavši kako su protivnici postavili čudno, ljudsko mjerilo i preporučili sebe, hvalili sebe, a kako je Pavao prvi Korinćanima došao s Kristovim evanđeljem, bez ljudskih preporuka; svjestan da je njega preporučio Gospodin.

„Budući da su se protivnici hvalili svojim jakostima, ‘jakim stranama’ i sposobnostima, Pavao će iznijeti ‘Katalog svojih slabosti’, osvrćući se na trn u tijelu, određenu bolest, nedostatak, zaključujući primljenom objavom od Gospodina: „’Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.’ Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova.“ (2Kor 12, 9)“

Biskup Šaško naglasio je kako je u napadu na apostole glavno sredstvo zbunjivanje i izokretanje istine te kako „kao kršćani uvijek trebamo svijet promatrati i okolnostima pristupati ‘evanđeoskim obratom’.“

Nastavio je osvrčući se na evanđeoski odlomak u kojem Isus govoreći o molitvi i poučavajući kako treba moliti poziva čovjeka na ‘obraćenje’ njegovog pristupa.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

„Najvažnije nije ono što mi činimo za Boga, nego ono što je On učinio za nas i što čini u nama i po nama. Na tome tragu nam predaje Molitvu i način koji nas mijenja i to tako da nam na prvome mjestu nije Božje uslišanje naših molitava, nego naša poslušnost Bogu.“

Na kraju homilije osvrnuo se na sveučilište kao mjesto na kojem se stječu znanja i sposobnosti, oblikuju i promiču određene vrijednosti koje utječu na život cijeloga društva. Također, istaknuo je kako je to mjesto otvaranja obzora, iskrenosti i zajedništva s drugima, također mjesto: taština, podmetanja, zbunjivanja, neiskrenosti, dodvoravanja…, čemu je potrebno trajno pročišćavanje.

„Sveučilište je ozračje samozatajnosti, služenja, poniznosti, ali i raznih samodopadnosti, u kojima sadržaj lako bude prekriven lažnim dojmovima. U konačnici je važno znanje, povezano s ljubavlju, a ne dojam.“

Na samom kraju liturgijskog slavlja svima okupljenima obratio se i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović i zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju i zauzetom radu tijekom ove 352. akademske godine.