Biskup američkog grada Springfielda u saveznoj državi Illionis Thomas John Paprocki objavio je kako će idući tjedan moliti egzorcizam u svojoj katedrali u isto vrijeme kada će guverner te države Pat Quinn potpisivati zakon o legalizaciji homoseksualnih brakova. Biskup je pojasnio kako to čini nadahnut riječima pape Franje koje je ovaj izrekao kada je kao nadbiskup Buenos Airesa reagirao na legalizaciju gay brakova u Argentini.

Najavljujući molitvu koja će se dogoditi iduće srijede biskup Paprocki je podsjetio na riječi koje je Jorge Mario Bergoglio napisao u lipnju 2010. kada je u njegovoj državi trajala zakonska redefinicija braka. Bergoglio je tada, među ostalim, napisao:

“Argentinci će u idućih nekoliko tjedana biti suočeni sa situacijom koja je smrtna opasnost za obitelj. Riječ je o zakonu koji će lelgalizirati gay brakove. Identitet obitelji i njezin opstanak su ugroženi: otac, majka i dijete. Život tolike djece koja će biti diskriminirana zbog nedostatka ljudske zrelosti koje im je Bog odlučio podariti kroz oca i majku, također je u opasnosti…Nemojmo biti naivni, nije riječ o običnoj političkoj borbi….nego o potezu ocva laži koji želi zbuniti i prevariti djecu Božju”.

Paprocki je komentirajući ove redove napisao kako je otac laži sotona kojeg Isus u Ivanovom evanđelju naziva baš tako – lažov i otac laži. Poruka pape Franje, dakle vrlo je jasna – istospolni brakovi dolaze od sotone i kao takve ih treba osuditi, komentirao je biskup. Zato je odabrao molitvu koju Obrednik egzorcizma predviđa za situacije u kojima se može vidjeti aktivnost sotone na nekim određenim mjestima i lokacijama. U takvim slučajevima Obrednik preporuča biskupu da okupi vjernike i mole tu moltivu egzorcizma, a sada Paprocki to radi, moleći se za Illionis.

Biskup se osvrnuo i na način na koji je zakon usvojen prošli tjedan u Kongresu savezne države, odnosno na one političare katoličke vjere koji su glasali za njega i pri tome tvrdili kako su ih izjave Pape o milosrđu prema homoseksualcima nadahnule na to.

“Skandalozno je kako su iskrivili Papine riječi da bi racionalizirali svoje postupke, unatoč jasnom nauku crkve o gay brakovima. Svi političari katolici sada imaju obvezu boriti se za opoziv ovog griješnog zakona”, poručio je biskup.

G. An. | Bitno.net