Abby Johnson je bivša zaposlenica Planned Parenthooda, čija je životna priča prikazana u filmu Unplanned, koja je u međuvremenu postala istaknuta pro-life aktivistica u SAD-u. U razgovoru s urednicom Church Popa Abby objašnjava kako ljudi pretpostavljaju da ona ima odličan molitveni život.

Međutim Abby priznaje da joj kao ženi koja često putuje, ali i majci koja očekuje svoje osmo dijete, organizacija redovitog molitvenog života predstavlja veliki izazov. „Često mi se događa da zaboravim na molitvu jer sam jako zaposlena i stalno nekamo putujem. Nemojte me voditi na klanjanje jer bih u mirnoj prostoriji mogla zaspati. Ne mogu si pomoći jer sam stalno jako umorna“, iskrena je.

Abby kaže kako ipak pronađe vremena za krunicu i molitve Božjem milosrđu. „Svi bi trebali sudjelovati na misi za blagdan Božjeg milosrđa. Baptisti, luterani, svi… To je moćno i nevjerojatno iskustvo“, objašnjava.

Abby nastavlja kako majka u brojnoj obitelji mora uložiti mnogo truda i pokazati iznimnu vještinu planiranja kako bi svakoga dana pronašla vrijeme za molitvu. „Često susrećem žene koje govore kako ujutro pola sata borave u tišini. Molim? Pa to je sjajno! Meni je to nezamislivo… Najbolje rješenje sam pronašla u aplikaciji pod nazivom ‘First Five“ koja mi svakoga jutra donosi dnevna čitanja i razmišljanja o danu“, kaže.

Kada na kraju dana njezina djeca završe u krevetu i kuća se umiri, Abby otvara drugu aplikaciju, „Three Minute Retreat“, koja također nudi čitanja i pitanja za promišljanje o proteklom danu. „To su moje dvije uobičajene molitvene aktivnosti koje mi oduzimaju možda desetak minuta dnevno. Naravno da kroz dan pokušavam izmoliti još koju molitvu“, kaže.

Na samom kraju razgovora Abby Johnson je naglasila kako sebe ne doživljava nekim superherojem, nego stvarnom osobom. “Ja samo pokušavam uz Božju milost preživjeti. To je sve što mogu… To je sve što svi mi možemo učiniti“, završava Abby.

Inače, Abby Johnson je osnovala udrugu „And Then There Were None” koja pomaže bivšim djelatnicima klinika za pobačaje koji žele promijeniti posao. U Americi je krajem ožujka započelo prikazivanje filma „Unplanned“, u kojem je prikazan potresan trenutak kada Abby asistira na pobačaju i shvaća da je godinama živjela u zabludi.

“Stavila sam lubrikant na pacijentičin trbuh, a onda sam manevrirala sondom da ‘uhvatim’ sliku djeteta. Očekivala sam da ću vidjeti samo nogu, glavu ili dio torza, ali na moje veliko iznenađenje vidjela sam kompletnu sliku djeteta”, prisjetila se. Mogla je vidjeti cijeli profil. “Izgleda baš kao Grace s 12 tjedana!” pomislila je, prisjećajući se kako su izgledale ultrazvučne slike njezine trogodišnje kćeri.

Toga dana se prisjetila rasprava sa svojim suprugom koji joj je jednom prilikom rekao: “Kad si ti bila trudna tada to nije bio samo fetus nego dijete!” Tada joj je sinulo kako je upravo svjedočila borbi za život koja je bila izgubljena. „Sve što sam godinama promicala bila je laž“, priznala je. Stravičan prikaz pobačaja na ultrazvuku radikalno je promijenio njezine stavove pa je dala otkaz i krenula u borbu protiv pobačaja.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net