Redatelj filma „Unplanned“ Chuck Konzelman izjavio je u Kongresu kako gotovo stotinu djelatnika u klinikama za pobačaje nakon što su pogledali film pokušava napustiti svoj posao. Konzelman je potvrdio kako su se djelatnici obratili bivšoj zaposlenici Planned Parenthooda, Abby Johnson, koja danas vodi neprofitnu udrugu i pomaže onima koji žele napustiti industriju pobačaja.

Redatelj je sudjelovao na panelu na kojem se raspravljalo o navodnoj cenzuri koju Twitter provodi nad filmom. „Jedan posto djelatnika u klinikama za pobačaje u SAD-u,koji su pogledali film, odlučili su promijeniti svoje živote i ono čime se bave“, izjavio je redatelj.

Film donosi istinitu priču o Abby Johnson, ženi koja je gradila uspješnu karijeru u Planned Parenthoodu sve do 2009. godine kada je prvi put prisustvovala zahvatu pobačaja.

“Stavila sam lubrikant na pacijentičin trbuh, a onda sam manevrirala sondom da ‘uhvatim’ sliku djeteta. Očekivala sam da ću vidjeti samo nogu, glavu ili dio torza, ali na moje veliko iznenađenje vidjela sam kompletnu sliku djeteta”, prisjetila se. Mogla je vidjeti cijeli profil. “Izgleda baš kao Grace s 12 tjedana!” pomislila je, prisjećajući se kako su izgledale ultrazvučne slike njezine  kćeri.

Johnson je dala otkaz, postala voditeljica inicijative Live Action, pro-life organizacije koja se bori protiv opstanka klinike za pobačaje, te je osnovala organizaciju „And Then There Were None”, koja pomaže djelatnicima u klinikama za pobačaje u napuštanju ove industrije i pronalasku novog posla. U međuvremenu je prešla na katoličku vjeru i postala majka osmero djece.

“Unplanned“ je u prvom vikendu prikazivanja zaradio 6,1 milijuna dolara i bio četvrti najgledaniji film u Sjedinjenim Državama, unatoč tome što je ocijenjen ocjenom R (po mnogima potpuno neopravdano), što znači da ga mlađi od 17 godina ne mogu gledati bez pratnje roditelja.

Također, film je doživio pravu marketinšku sabotažu nakon što je Twitter u subotu na neko vrijeme blokirao njegov profil na toj društvenoj mreži.

Ukoliko želite podržati inicijativu da se film Unplanned prikaže i u hrvatskim kinima, možete to učiniti na ovoj poveznici.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net