Nepunu godinu nakon objavljivanja knjige Oče naš koja je izazvala veliku pažnju javnosti, vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana i izdavačka kuća Rizzoli najavile su veliki zajednički izdavački projekt: objavljivanje nove knjige pape Franje pod naslovom Zdravo, Marijo, koja se temelji na razgovoru o. Marca Pozze s papom Franjom, a koja svim ljudima približava značenje i smisao omiljene kršćanske molitve. O tome je sam papa Franjo u predgovoru knjizi istaknuo: „Nakon prošlogodišnjega iskustva duhovnoga razgovora s don Marcom Pozzom o molitvi Očenaša činilo mi se da bi bilo zgodno s njim proći i drugu molitvu koja nas sve prati još od djetinjstva. Zdravo, Marijo naučimo već kao djeca i, ako je i zanemarena, sigurno nam se posebno u teškoćama vraća na usne, a poglavito navire u srcima.“

Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj dobroj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem, već pri samom začetku pothvata objavljivanja knjige Zdravo, Marijo u njega je uključena i izdavačka kuća Verbum, kojoj je povjereno objavljivanje hrvatskoga izdanja. To je omogućilo da se prijevod na hrvatski jezik odvija istodobno s pripremama za objavljivanje talijanskoga izdanja tako da će Hrvatska biti jedina zemlja u kojoj će se ova nova Papina knjiga objaviti istodobno kada i u Italiji – u utorak 9. listopada 2018.

Tumačeći u ovoj novoj knjizi redak po redak molitvu Zdravo, Marijo papa Franjo govori o Marijinu otajstvu i jednostavnosti svakodnevnog života, a ipak, ova „normalna“ žena postaje sredstvo novoga stvaranja, novoga saveza. Upravo žena i njezina uloga središte je Papina promišljanja. U drugomu dijelu knjige Zdravo, Marijo ulazi u zatvor, kao znak i sredstvo obraćenja i utjehe, posvjedočenih dirljivom ispovijesti obraćenja jednog zatvorenika osuđenog zbog ubojstva koja je također sastavni dio ove knjige.

Povodom objavljivanja knjige papa Franjo je u privatnu audijenciju primio predstavnike Librerie Editrice Vaticana, Rizzolia i Verbuma te urednike TV2000 za čiju emisiju je rađen razgovor s Papom na temu molitve Zdravo, Marijo.

Talijansko i hrvatsko izdanje Papine knjige Zdravo, Marijo predstavljeno je u Vatikanu u ponedjeljak 8. listopada, dan uoči pojavljivanja u hrvatskim i talijanskim knjižarama.

Osim istodobne objave talijanskog i hrvatskog izdanja 9. listopada, uskoro će uslijediti i objavljivanje u mnogim drugim zemljama, a očekuje se da će knjiga Zdravo, Marijo ponoviti uspjeh Papine knjige Oče naš, koja je postala veliki međunarodni bestseler i prevedena je na preko 50 jezika.

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i putem web knjižare verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje.

Ekskluzivni izvadak iz knjige pape Franje „Zdravo, Marijo“:

Zdravo, Marijo, milosti puna

Papa Franjo, Mariju se prikazuje na slikama, kipovima, o njoj se govori; ona je jedan od najtraženijih, najpoštovanijih i najproučavanijih likova; pape su je najviše branili. I grješnici najviše traže nju, a Lucifer je najviše mrzi. Međutim, jedino ju je Gospodin uspio osvojiti pozdravom bez premca: „Zdravo, Marijo, milosti puna“ (usp. Lk 1,28). Nijedno se stvorenje nikada nije moglo pohvaliti takvim pozdravom s neba. Kada molim Zdravo, Marijo, ganem se jer mi izgleda kao da slušam početak povijesti koja je promijenila sudbinu čovječanstva. Navještaj milosrđa: to je isto kao reći da Bog počinje iznova, a počinje s jednom ženom. Uzbudljiva je spoznaja da kršćanstvo tako započinje.

Pozdrav jednoj ženi. Bog pozdravlja jednu ženu, pozdravlja je velikom istinom: „Ja sam te ispunio svojom ljubavlju, ispunio sam te sobom i kao što si puna mene, bit ćeš puna mojega Sina, a potom sve djece Crkve.“ Ali milost ne završava tu: Gospina ljepota ljepota je koja daje plod, to je ljepota majke. Nemojmo zaboraviti: Bog pozdravlja ženu koja je majka od prvoga trenutka, ona je već predstavljena kao majka u trenutku začeća.

Zanimljivo je da je Marijin životopis utonuo u šutnju, kao da su evanđelisti htjeli zaštititi privatnost ove izvanredne žene. Moglo bi se reći da Marija dolazi iz tišine, kao što se dolazi iz neke zemlje. Papa Franjo, kako zamišljate dionice Marijina života od rođenja do uznesenja na nebo?

Od rođenja do Navještenja, trenutka kada se susrela s Božjim anđelom, zamišljam je kao običnu djevojku, kao današnju djevojku, ne mogu reći gradsku djevojku jer ona je iz manjega mjesta, ali običnu, normalnu djevojku, normalno odgojenu, otvorenu za brak i zasnivanje obitelji. Zamišljam i da je voljela Sveto pismo: poznavala je Pisma, učila je vjeronauk, doduše u obitelji, gorljivo. Kasnije, nakon što je začela Isusa, također je normalna žena: Marija je normalnost, ona je žena koju svaka žena na ovomu svijetu može nasljedovati. Ništa neobično u životu, normalna majka: i u svojemu djevičanskom braku, čistu u djevičanstvu, Marija je bila obična, normalna žena. Radila je, nabavljala namirnice, pomagala je Sinu, pomagala mužu: sve normalno.

Postoji veličanstven stih psalma: „Najljepši si od ljudskih sinova“ (Ps 45,3). Sviđa mi se misao da je najljepši od ljudskih sinova na koncu išao potražiti najljepšu od svih žena: u osnovi to je važno poimanje Marijina bezgrješnoga začeća. Ponekad me čak plaši sva ta ljepota skrivena u svetomu tekstu. Doima me se stil: Marija u povijest ulazi na vršcima prstiju i iz nje izlazi na vršcima prstiju. A to je stil i njezina Sina. No što konkretno znači da je Marija rođena bez istočnoga grijeha?

Znači da je, kako volim reći, rođena čak prije Eve. S kronološkoga gledišta to nije točno, ali rado zamišljam da je rođena prije trenutka u kojemu je Eva bila napastovana i zavedena jer ona nije bila žrtva prijevare, nije pretrpjela posljedice. Ipak, rođena je i poslije jer, u viziji Crkve, koja ne griješi, novo je stvaranje važnije od prvoga stvaranja. Stvaranje započinje s Adamom, zatim s Evom, a oboje su stvoreni na sliku i priliku Božju. Novo stvaranje počinje s Marijom, s jednom ženom, samom. Možemo se sjetiti žena koje su same, koje same uzdržavaju kuću, koje same odgajaju djecu. Evo, Marija je još više sama. Sama započinje ovu povijest koju zatim nastavlja s Josipom i s obitelji; ali početak novoga stvaranja jest dijalog između Boga i samo jedne žene.

To je temeljna točka: kršćanska povijest započinje sa ženom koja je u stanju začuditi se. Jedan je pjesnik rekao: Tko izgubi sposobnost čuđenja, prerano ostari. Kao da kaže da onaj tko se ne zna iznenaditi – ili dopustiti da ga Bog iznenadi – ne zna što gubi u životu.

Upravo je tako jer Bog je Bog iznenađenja. Čuđenje je ljudska odlika koje više nema na tržištu. Uzmi dijete, pokaži mu nešto što će mu privući pozornost: odmah se začudi, čuđenje je odlika djece. Ako izgubimo sposobnost čuđenja, ne možemo razumjeti Mariju; da bismo Mariju razumjeli, treba se vratiti unazad, postati dijete, iskusiti dječje čuđenje, „Zdravo, Marijo“ govoriti kao dijete, dječjim srcem, očima srca, nešto što je naša kultura izgubila. Čuđenje nije uobičajena kategorija, trebamo ga ponovno naći u životu Crkve. Trebamo se diviti.

Knjigu “Zdravo, Marijo” moguće je nabaviti u knjižarama Verbum i putem web knjižare verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.