Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 17. studenoga na konferenciji za medije predstavila je knjigu Objave svete Gertrude. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je po prvi put na hrvatskom jeziku učinila dostupnim Objave svete Gertrude, klasično djelo kršćanske duhovnosti s konca 13. i početka 14. stoljeća. Posebno je po tome što mu je autorica poznata svetica i mističarka, njemačka benediktinka sv. Gertruda, čiji su lik i djelo nadahnjivali mnoge poznate svece kao što su sv. Terezija Velika, sv. Franjo Saleški i sv. Filip Neri, ali i po tome što se u njemu nalaze korijeni brojnih važnih pobožnosti kao što su pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, Božjem milosrđu, ranama Isusovim, dušama u čistilištu, muci Gospodnjoj itd.

Gertruda je ušla u benediktinsku opatiju još kao djevojčica i živjela je opuštenim životom, samo izvana slijedeći monaške običaje, sve do trenutka dok nije doživjela mističko ukazanje prilikom kojeg ju je sam Isus pozvao na obraćenje života i na blisko jedinstvo s njim. Otada se predala služenju Bogu svim srcem, a bila je obdarena i mnogim izvanrednim mističnim milostima. Usprkos njezinoj velikoj poniznosti i posljedičnoj nevoljkosti, shvatila je da su joj te milosti darovane za dobro drugih i da ih je stoga potrebno učiniti dostupnim i drugima.

Već nakon prvog objavljivanja Objave svete Gertrude službeno su priznate od Crkve kao autentične privatne objave. Glavna poruka djela je veličina i neizmjernost Božjega milosrđa koje želi da se svi ljudi spase. Stoga se u povijesti duhovnosti za ovo Gertrudino djelo počesto koristio i naslov Glasnik Božje Ljubavi.

Ovi spisi, u kojima Gospodin otkriva Gertrudi mnoge tajne svoje nadnaravne ljubavi prema dušama, stoljećima su nadahnjivali mnoge vjernike. Njezin duhovni nauk jednostavan je i jezgrovit, ali ne zato manje dubok i poticajan. Upravo je zbog toga pristupačan i shvatljiv svakom vjerniku te se spisi sv. Gertrude u posljednjih nekoliko stoljeća neprestano objavljuju u brojnim izdanjima na gotovo svim velikim svjetskim jezicima.

Ovo nezaobilazno djelo kršćanske duhovnosti u prijevodu patera Miljenka Sušca dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o njemu možete saznati na linku ovdje.