Hollywoodska zvijezda Russell Crowe glumit će najpoznatijeg svjetskog egzorcista oca Gabrielea Amortha.

Kako javlja Hollywood Reporter, film će se zvati Papin egzorcist, a režirat će ga australski režiser Julius Avery.

“Raditi s Russellom bio je jedan od mojih ciljeva”, poručio je Avery u priopćenju. “Surađivati s njim na nevjerojatnom Papinom egzorcistu bit će ispunjenje snova.”

Prema najavama film bi u žanrovskom smislu trebao biti nadnaravni triler, a prva klapa past će u rujnu u Irskoj.

Russell Crowe, koji je 2000. godine osvojio Oscara za glavnu ulogu u filmu Gladijator, i ranije je glumio u filmovima vjerske tematike. Tako je 2014. u biblijskom epu Noa utjelovio istoimenog lika.

Tko je o. Amorth?

O. Gabriele Amorth bio je službeni egzorcist Rimske biskupije, a mnogi su ga nazivali i vatikanskim egzorcistom. Preminuo je 2016. u 91. godini života tijekom kojeg je izvršio na desetke tisuća egzorcizama. O svojim je iskustvima objavio nekoliko knjiga, a neke su iskorištene kao temelj za scenarij nadolazećeg hollywoodskog filma.

Inače, ovo nije prva fascinacija filmske industrije “vatikanskim egzorcistom”.

Svojevremeno je William Friedkin, redatelj  jednog od najboljih i najstrašnijih horor filmova svih vremena (Egzorcist), snimio dokumentarac sa snimkama pravog obreda istjerivanja zloduha kojeg je vršio upravo o. Amorth.

Friedkin je o cijelom događaju napisao opširan članak za časopis Vanity Fair, otkrivši kako je prvotnu snimku egzorcizma pokazao dvojici vrhunskih neurologa iz Kalifornije te timu psihijatara u New Yorku, ali da mu nitko nije uspio ponuditi racionalno objašnjenje za viđeno.

*Za više informacija o praksi egzorcizma u Katoličkoj Crkvi pročitate odličan članak našeg isusovca Marija Steinera: “Egzorcizam, zli duhovi i znakovi opsjednuća u nauku Katoličke Crkve