William Friedkin, poznati američki redatelj i autor legendarnog filma “Egzorcist”, imao je prigodu snimati pravi obred egzorcizma koji je u Vatikanu vodio don Gabriel Amorth te je pokazao taj film psihijatrima i stručnjacima koji su mu rekli kako nemaju znanstvenog objašnjenja za prizore sa snimke.

Friedkin je o cijelom događaju napisao opširan članak za časopis Vanity Fair. U njemu je opisao kako je vatikanskog egzorcista o. Amortha upoznao u travnju 2016. godine, dakle nekoliko mjeseci prije smrti vatikanskog egzorcista. Svećenik je znao za redatelja i njegov uspješni film, koji je smatrao zaslužnim da se u javnosti počelo više pričati o fenomenu duhovnog opsjednuća.

Redatelj je opisao kako je tada upitao Amortha smatra li i dalje kako je Sotona nazočan i u Vatikanu, što je svojedobno izjavio.

“Sotona danas vlada svijetom. Ljudi više ne vjeruju u Boga. I da – nazočan je i u Vatikanu”, odgovorio mu je svećenik.

Filmski redatelj tada je pitao za odobrenje može li snimati jedan egzorcizam koji o. Amorth predvodi što mu je ovaj dopustio.

Egzorcizam koji je snimao bio je onaj nad mladom Talijankom Rosom (ime joj je izmišljeno) u svibnju ove godine. Kako mu je objasnio tada o. Gabriele, djevojka je bila opsjednuta nakon što je djevojka njezina brata (a oboje su bili u sotonističkoj sekti) bacila kletvu na nju.

Friedkin je opisao cijeli tijek egzorcizma kojemu je nazočio i snimao ga.

“Sjedio sam nedaleko od Rose i vidio sam kako se muči. Njezina je obitelj stajala desno od mene. O. Amorth pozvao nas je da izmolimo Oče naš i Zdravo Marijo, a potom je zazvao pomoć svetaca… Rosino tijelo počelo se grčiti i glasno je zaplakala, nakon čega je pala u trans. O. Amorth stavio je svoju desnu ruku na njezino srce i izgovorio na latinskom “Infer tibi libera” (Budi slobodna)… Bez ikakva upozorenja Rosa se počela jako tresti. Petoro muškaraca oko nje koji su pomagali ocu držali su je s velikim naporima. Pjena joj je izbila na usta”, piše redatelj.

Nakon što je egzorcizam završio, Friedkin je pričao s Talijankom. Ona mu je ispričala kako je dvije godine patila od simptoma opsjednuća zbog čega je došla o. Amorthu.

“Bila sam kod nekoliko liječnika, ali shvatila sam kako mi ne mogu pomoći. Moj problem duhovne je prirode… Nakon svakog egzorcizma osjećam se bolje. Osjećam kako demon u meni pati zbog njih”, rekla mu je.

Redatelj je potom opisao u članku kako je snimku pokazao dvojici vrhunskih neurologa iz Kalifornije, te timu psihijatara u New Yorku.

Neurolozi, dr. Neil Martin i dr. Itzhak Fried, oba vrhunski stručnjaci u neurologiji, rekli su mu kako ne mogu objasniti ponašanje Talijanke zabilježeno na snimci niti s jednom od poznatih dijagnoza neurološkog poremećaja. Psihijatri iz New Yorka također su se složili kako ne mogu ponuditi racionalno objašnjenje za simptome Talijanke.

“Otišao sam tim liječnicima kako bih dobio objašnjenje svega što sam iskusio. Očekivao sam da će reći kako se radi o nekom psihosomatskom poremećaju koji nema ništa zajedničkog s opsjednućem. Nisu mi to rekli. Četrdeset i pet godina nakon što sam snimio ‘Egzorcista’, više je prihvaćanja mogućnosti opsjednuća nego što je bilo kada sam snimio film”, napisao je redatelj.

Sam Friedkin u tekstu je sebe opisao kao “agnostika” koji vjeruje kako se “Boga i ljudsku dušu ne može spoznati”. Njegov agnosticizam, međutim, nije mu bio prepreka u uspostavljanju dubokog odnosa s o. Gabrielom Amorthom. Njegova ga je smrt, piše, jako rastužila. Nazočio je njegovu pogrebu u Rimu, baš kao i mnogi koje je svećenik oslobodio opsjednutosti.

“Prije nego je umro, rekao je svom asistentu Robertu: Kada dođem u nebo, borit ću se protiv Sotone još jače”, napisao je Friedkin.

Američki filmaš nije u svom tekstu objasnio što kani napraviti sa snimkom egzorcizma, o kojoj je govorio i ranije. Napisao je, međutim, o svađi koju je imao s obitelji opsjednute Rose koji su tražili da im preda snimku, što je on odbio, nakon čega su prijetili njemu i njegovoj obitelji. Kako bilo, njegov tekst objavljen u vodećem američkom magazinu u kojem su opsjednuće i egzorcizam opisani kao neoborivi fakti za koje klasična znanost nema objašnjenja – sigurno će imati neke važne i dobre plodove.

Svoj tekst Friedkin je završio zanimljivom crticom. Napisao je kako je Rosa nakon Amorthove smrti našla drugog egzorcista kako bi je oslobodio od opsjednuća i simptoma koji su je sve više mučili. Nekadašnji Amorthov asistent Roberto ispričao mu je što se dogodilo:

“Usred obreda svećenik je pozvao duh o. Amortha da posreduje u egzorcizmu. Rosa se počela tresti i vrištati: Ne! Ne zovi ga!”

Goran Andrijanić | Bitno.net