“Đavao i otac Amorth”, naziv je dokumentarnog filma o posljednjem egzorcizmu preminulog katoličkog svećenika i egzorcista nad talijanskom djevojkom pod imenom Cristina, a koji od sada ima i svoj prijevod na hrvatski jezik.

Za prijevod se pobrinuo pater Siniša Štambuk koji je film i objavio na YouTubeu.

“Posljednji egzorcizam oca Gabrielea Amortha, katoličkog egzorciste svjetskoga glasa, nad ženom iz Italije po imenu Cristina, koji je izveden 2016. godine. Videozapis je režiran kao dokumentarac koji pokušava uzeti u obzir stručne i laičke argumente i vidike, kako bi odgovorio na pitanja o naravi i fenomenu posjednuća o kojemu se govori u Bibliji, a na čije tragove nailazimo kroz povijest.

Film je osmislio, snimio i režirao g. William Friedkin, redatelj čuvenoga filma Egzorcist, iz 70-ih godina prošlog stoljeća… Prijevod na hrvatski jezik nije ni cjelovit ni idealan, ali je potpuniji od engleskog i na odgovarajući način pomaže u razumijevanju posjednuća i egzorcizma, koji mnogi danas niječu ili pripisuju psihičkim poremećajima…”, piše ispod objavljenog videa.

U tekstu za Vanity Fair poznati redatelj je napisao: “Sjedio sam nedaleko od Rose i vidio sam kako se muči. Njezina je obitelj stajala desno od mene. O. Amorth pozvao nas je da izmolimo Oče naš i Zdravo Marijo, a potom je zazvao pomoć svetaca… Rosino tijelo počelo se grčiti i glasno je zaplakala, nakon čega je pala u trans. O. Amorth stavio je svoju desnu ruku na njezino srce i izgovorio na latinskom “Infer tibi libera” (Budi slobodna)… Bez ikakva upozorenja Rosa se počela jako tresti. Petorica muškaraca oko nje koji su pomagali ocu držali su je s velikim naporima. Pjena joj je izbila na usta.”

Friedkin je također opisao kako je prvotnu snimku egzorcizma pokazao dvojici vrhunskih neurologa iz Kalifornije, te timu psihijatara u New Yorku.

Neurolozi, dr. Neil Martin i dr. Itzhak Fried, oba vrhunski stručnjaci u neurologiji, rekli su mu kako ne mogu objasniti ponašanje Talijanke zabilježeno na snimci niti s jednom od poznatih dijagnoza neurološkog poremećaja. Psihijatri iz New Yorka također su se složili kako ne mogu ponuditi racionalno objašnjenje za simptome Talijanke.

“Otišao sam tim liječnicima kako bih dobio objašnjenje svega što sam iskusio. Očekivao sam da će reći kako se radi o nekom psihosomatskom poremećaju koji nema ništa zajedničkog s opsjednućem. Nisu mi to rekli. Četrdeset i pet godina nakon što sam snimio ‘Egzorcista’, više je prihvaćanja mogućnosti opsjednuća nego što je bilo kada sam snimio film”, napisao je redatelj.

Na snimanju egzorcizma je od filmske ekipe sudjelovao samo Friedkin, dok je ostalim članovima bio zabranjen ulazak u prostoriju. Tijekom snimanja redatelj nije smio koristiti dodatnu rasvjetu, a scena je snimljena malom kamerom s mikrofonom. Redatelj u filmu kombinira jedinstvene snimke obreda i izjave svećenika, psihologa, neurokirurga i nevjernika. Otac Amorth, koji je trideset godina bio službeni egzorcist Vatikana, u filmu ostavlja dojam svećenika koji se vragu doslovno smije u lice.

Bitno.net