“Izvana sam bila savršena majka, savršena supruga. Iznutra, naprotiv, bila sam slomljena – i što je još gore, smatrala sam da to zaslužujem.”

Tim je riječima svoje svjedočanstvo započela Terese Piccola, supruga i majka četvero djece koja je u intimnom razgovoru za National Catholic Register opisala iskustvo demonske opsjednutosti te oslobođenja koje je primila kroz godinu i pol sustavnih molitvi egzorcizma.

Terese je istaknula kako je ulazna točka za ono što će se u budućnosti manifestirati kao demonsko posjednuće bilo seksualno zlostavljanje.

“Kad sam imala šest ili sedam godina u dva sam navrata bila seksualno zlostavljana. Osjećala sam snažan sram i bojala se da ću biti u nevolji zbog čega to nikada nisam otkrila roditeljima.”

To, nažalost, nije bio jedini napad.

“U 13. godini više sam puta silovana”, rekla je.

Terese je, kao i mnoge druge žrtve zlostavljanja, pokušala pronaći izlaz iz tmurne stvarnosti. Ohrabrena prijateljima počela je eksperimentirati s okultnim.

“S prijateljima sam prisustvovala seansama i hipnozi, ali vjerujem kako je prijelomni trenutak bilo korištenje Ouija ploče kad sam imala 18 godina (zanimljivo je kako je Ouija ploča za prizivanje duhova uzrok opsjednutosti dječaka čiji je slučaj postao predložak za popularnu knjigu i filmski klasik “Egzorcist”, op. prev.). Sestra i ja koristile smo ju kasno jedne noći i izgledalo je kao da nešto utječe na pomicanje kazala. Nakon toga u kući su se počele događati brojne čudne stvari – slavina bi se otvarala i zatvarala, čuli bi se koraci na stubama, a namještaj bi se pomicao kad nikoga ne bi bilo kod kuće.”

Ouija ploča

Ouija ploča – okultna “igra” s teškim posljedicama/Foto: Shutterstock

Terese svjedoči kako se njezina znatiželja za okultnim kasnije proširila na čitanje horoskopa i odlaske osobama koje čitaju iz dlana ili tarot karata.

“Čak i kad sam se uoči vjenčanja vratila u Crkvu nisam ispovjedila te stvari. Mislim da nisam shvaćala kako se radi o grijehu, a svakako nisam smatrala da to otvara vrata zlu.”

Dodaje kako je i pobačaj bio jedan od tih “otvorenih vrata”.

“Abortus sam učinila kad sam imala 17 godina. Bila sam srednjoškolka i nikada to nisam rekla roditeljima”, otkrila je u razgovoru za NCR, dodajući kako je nakon zahvata postala depresivna, seksualno promiskuitetna, bulimična, a pojačala se i njezina opsesija okultnim.

Terese je također posvjedočila da se godinama kasnije, premda se već udala i rodila četvero djece, i dalje često osjećala potpuno samom i izoliranom. Kako bi se “iskupila” za grijeh abortusa odlučila se više uključiti u župne aktivnosti i pro-life pokret.

No stvari su krenule na gore kad je njezin najmlađi sin počeo imati nasilne i neobjašnjive noćne more. Terese i njezin suprug zamolili su svećenika da blagoslovi njihov dom. Snovi su se smirili na neko vrijeme, no kasnije su se pojačali do te razine da je svećenik ponudio da ih spoji s egzorcistom. Upravo je tijekom mise za ozdravljenje koju je organizirao taj egzorcist Terese Piccola otkrila kako je ona kanal kroz koji demoni tlače njezinu obitelj.

Tada je počela borba za oslobođenje.

U razgovoru će istaknuti kako hollywoodski filmovi o egzorcizmu neke stvari točno opisuju, a u nekima pretjeruju.

“Uvjeravam vas kako moje oči nikada nisu krvarile, moja glava nije se okrenula u krug i nisam izgledala kao da sam u psihotičnom stanju.”

“Zapravo, ako isključimo ekstremnu iscrpljenost – zbog koje je moje lice izgledalo iscijeđeno – nitko ne bi mogao znati da sam bila vezana takvim užasnim sponama. Najviše onoga što mi se događalo bilo je iznutra. Stalno sam se osjećala nemirno i usamljeno.”

Egzorcist

Scena iz filma “Egzorcist”/Foto: www.imdb.com

Terese je obredima egzorcizma bila podvrgnuta jednom tjedno tijekom više od 18 mjeseci. Svečana molitva obično bi trajala do tri sata.

Te bi dane tim za oslobađanje (koji je uz egzorcista uključivao i kliničkog psihologa te grupu laika koji su molili i pomagali u obredu) uvijek započinjao svetom misom. Potom bi se molila krunica Božjeg milosrđa. Terese tvrdi kako tu molitvu nije mogla moliti. Potom bi egzorcist započeo s litanijama svih svetih. To je bio trenutak kada bi se demoni očitovali u njenom tijelu.

“Tijekom molitvi, kada bi se demoni manifestirali, pokazivala bih snagu veću od svojih mogućnosti, oči bi mi se okrenule, a glas promijenio. Često bih osjetila ili čula kako se te stvari događaju, ali demoni su imali kontrolu nad mojim tijelom i nisam to mogla zaustaviti.”

Premda se u svom tijelu osjećala zarobljenom, što ju je isprva užasavalo, kasnije je shvatila da je sve što se događa dopustio Bog, a to joj je donijelo mir.

“Demoni bi zaposjeli moje tijelo i glas”, rekla je, dodavši: “Moj glas bi se promijenio ovisno o demonu koji bi se manifestirao i to sam osjećala u glasnicama.”

Premda bi zbog naglih trzaja i napora ponekad osjećala kao da će joj se “tijelo raspasti”, tijekom molitava nikada nije bila fizički ozlijeđena.

Terese je u razgovoru za katolički medij otkrila i kako su joj na egzorcizmima pomagali sveci i Djevica Marija.

“(Svojim sam očima) vidjela samo svetog Mihaela arkanđela, i to jednom. Pojavio se kao visoko crveno i bijelo svjetlo. Došao je i tijekom drugih seansi, ali sam tada njegovu prisutnost mogla samo osjetiti, na temelju reakcija demona. Velik je strah bio prisutan kad bi se on pojavio. Doduše, mislim da je Blažena Majka bila prva svetica koja se pojavila. Obično kad bi neki svetac došao osjetila bih to u srcu te bi se iz toga na neki način razvila slika, a onda otkrivenje o kojem se svecu radi. U drugim prilikama demoni bi imenovali sveca prije no što bih uopće znala da je tu. Tako se dogodilo s Padrom Pijom. Njega su se bojali i prezirali ga.”

Tvrdi kako je tijekom egzorcizama upoznala svece za koje nikada prije nije čula. U pomoć su joj npr. dolazili sveta Gemma Galgani i bl. Jerzy Popieluszko.

bl. Jerzy Popieluszko

Bl. Jerzy Popieluszko

Priznat će kako su smetnja oslobođenju bili njezina želja za kontrolom i nepraštanje. Shvatila je da opsjednuće nije njezina borba i da sve mora prepustiti Bogu.

“Najveći izazov mojoj opsjednutosti bilo je odbaciti sve stvari koje me odvajaju od Gospodina. Oslobođenje se događa kada i ako postoji želja za promjenom. Osoba mora željeti biti slobodna. Taj važni detalj nedostaje u filmovima. Ne radi se o nekom magičnom triku gdje svećenik dramatično ulazi i preplaši demona. Potrebno je potpuno odbacivanje zla i želja za dobrim. Bog nas želi u potpunosti obnoviti.”

Terese je od demonskog opsjednuća napokon oslobođena 2018. godine.

Cjelovito svjedočanstvo Terese Piccole možete na engleskom jeziku pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net