Legendarni film Egzorcist, proslavljenog američkog redatelja Williama Friedkina, snimljen je 1973. godine prema knjizi istoimenog naslova, piše Aleteia. Knjigu, koja je objavljena dvije godine prije filma, napisao je William Peter Blatty, inspiriran šokantnim detaljima priče o opsjednutom 13-godišnjem dječaku nad kojim su katolički svećenici 1949. godine molili obred egzorcizma.

Naime, tinejdžer iz američke savezne države Maryland čuo je neobične zvukove i ugledao čudne prizore u kući nakon što se igrao s pločom Ouija. Ova popularna društvena igra služi za prizivanje duhova. Budući da obitelj nije znala kako pomoći dječaku, obratili su se za pomoć luteranskom pastoru, koji ih je odmah poslao katoličkom svećeniku. Obitelj je nakon toga posjetila lokalnog svećenika koji je ubrzo zatražio dozvolu da nad dječakom moli obred egzorcizma. Međutim, to nije dobro završilo jer je dječak za vrijeme obreda udario svećenika oprugom iz madraca.

Nadnaravni događaji su se nastavili, pa su roditelji potražili pomoć isusovačkog svećenika, koji je djelovao u rodnom gradu dječakove majke, St. Louisu. Isusovac je dobio odobrenje lokalnog biskupa i u sljedeća dva mjeseca nad dječakom je provodio egzorcizam. Jedan svećenik, koji je također nazočio egzorcizmu, u izvješću je zapisao: „Kada smo započeli moliti, dječak je odmah doživio napad i postao jako nasilan. Otac Bowdern me je zamolio da ga primim… Da, dječak mi je slomio nos.“

Egzorcist je svoju ulogu shvatio vrlo ozbiljno pa je kroz čitavo vrijeme postio o kruhu i vodi. Bio je svjestan kako se našao u opasnoj duhovnoj borbi i bio je spreman učiniti sve u njegovoj moći kako bi pomogao dječaku te konačno porazio zlo. Mnogi događaji koji su prikazani u filmu nikada se nisu dogodili, kao što je scena u kojoj opsjednuto dijete povraća na svećenika preko cijele sobe.

Dječak bi nakon egzorcizma najčešće zaspao, a kada bi se ujutro probudio, nikada se ne bi sjećao događaja od prethodnog dana. Na internetskim stranicama Sveučilišta St. Louis piše: „Iako je dječakovo stanje postalo sve lošije, svećenik je obred egzorcizma molio gotovo svaku noć. Svećenici su zamolili njegovu obitelj da im dozvole da dječaka preobrate na katolicizam kako bi bio snažniji u borbi protiv demona.“ Roditelji su pristali, a kako se približavao trenutak dječakove prve pričesti, demon je postao sve nasilniji.

Napokon je oslobođen na blagdan Uskrsa. Dječak je ubrzo nastavio s normalnim životom, oženio se, postao otac i imao uspješnu poslovnu karijeru. Premda se brojnim gledateljima radnja filma čini kao plod nečije mašte, ona je zaista inspirirana stvarnim događajima i podsjeća nas na činjenicu da je Sotona stvaran. Jedini način na koji ga možemo pobijediti je molitva i sakramentalni život.