Blaženi Jerzy Popiełuszko

Ispituje se čudesno izlječenje od leukemije po zagovoru mučenika kojeg su ubili komunisti

Poljski mediji objavili su kako 20. rujna počinje kanonizacijski proces za poljskog svećenika Jerzyja Popiełuszka

popieluszko3

Kanonizacijski proces za blaženog Jerzyja Popiełuszka, poljskog svećenika kojeg su 1984. ubili pripadnici komunističkih tajni službi, započinje 20. rujna nakon što je u Francuskoj jedno čudesno ozdravljenje od leukemije pripisano njegovu zagovoru, izvijestili su mediji u Poljskoj.

Popiełuszko je beatificiran 2010. nakon što ga je papa Benedikt XVI. proglasio “mučenikom za vjeru”. Još prošle godine metropolit varšavski Kazimierz Nycz izvijestio je o tome kako se u Francuskoj javio jedan muškarac koji je čudesno ozdravio od leukemije nakon što se njegovo svećenik molio za Popiełuszkov zagovor. Sada je i službeno objavljeno kako će medicinska, a potom teološka komisija ispitati sve okolnosti toga slučaja i dati svoje mišljenje.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Jerzy Popiełuszko je u kolovozu 1980. postao kapelan oporbenog sindikalnog pokreta Solidarnost nakon što su ga vođa sindikalaca Lech Wałęsa i njegovi suradnici zamolili da predvodi misu za njih. Popiełuszko je svojim homilijama u varšavskoj župi sv. Stanisława Kostke u kojima je ukazivao na nepravednosti i represiju komunističkog režima, te misama koje je predvodio za pripadnike oporbenog pokreta postao velika smetnja paotijskom režimu. Moto njegova djelovanja bile su riječi sv. Pavla iz poslanice Rimljanima: “Ne dopusti da te svlada zlo, već zlo svladaj dobrim!”, a njegova hrabrost učinila ga je popularnim među pripadnicima oporbenog pokreta i protivnicima komunizma. Opasnost u kojoj se nalazio bila je toliko očita da su mu njegovi biskupi predložili da se na neko vrijeme povuče iz Poljske što je on odbio.

U listopadu 1984. troje pripadnika Służbe Bezpieczeństwa (SB – Služba sigurnosti) uhitili su svećenika koji se vraćao u Varšavu s jedne mise u gradu Bydgoszczu. Nakon što su Popiełuszka okrutno prebili, utrpali su ga svezanih ruku u vreću i bacili ga u rijeku Wisłu. Tijelo mu je pronađeno nekoliko dana kasnije. Kapelan Solidarnosti je pokopan u dvorištu ispred svoje varšavske župe, a skoro pola milijuna ljudi okupilo se na pogrebu koji se pretvorio u miran prosvjed protiv komunističke represije. Iduće godine njegovim ubojicama je suđeno, ali taj se proces danas u Poljskoj uglavnom smatra farsom koja je za cilj imala sakriti naručitelje ubojstva hrabrog svećenika.

Proces beatifikacije započeo je 1997., a u prosincu 2009. papa Benedikt XVI. potpisao je dekret o njegovu mučeništvu. Proglašen je blaženikom 6. lipnja 2010. na svečanosti u Varšavi. Blaženim ga je proglasio kardinal Nycz.

Sada su u javnosti objavljene okolnosti čuda koje će biti ispitivano radi moguće kanonizacije. Riječ je o muškarcu iz gradića Créteil u blizini Pariza. Svećenik Bernard iz župe Joinville-le-Pont bio je pozvan 14. rujna 2012. da udijeli bolesničko pomazanje pacijentu koji je bolovao od leukemije i bio u jako teškom stanju. Taj dan bio je svećenikov rođendan, a dok je sjedio pored kreveta čovjeka kojemu liječnici nisu prognozirali ništa dobro, Francuz je shvatio da je na taj dan rođen i Jerzy Popiełuszko, čiji je grob posjetio nedugo prije na hodočašću u Poljskoj i od tada osjećao posebnu duhovnu vezu s njim. Počeo se gorljivo moliti za njegov zagovor za ozdravljenje tog čovjeka.

Ono što se dogodilo idući dan zapanjilo je sve. Časna sestra koja je bila angažirana u toj bolnici ušla je u sobu pacijenta i zatekla prazan, namješten krevet. Pomislila je kako je pacijent umro i da su se liječnička predviđanja ispunila, a onda je začula glas: Tu sam sestro, brijem se!

U nekoliko idućih dana nalazi su pokazali potpuno povlačenje bolesti, a čovjek koji donedavno nije imao snage ustati iz kreveta pušten je kući. I on i svećenik Bernard nemaju dvojbi – Bog ga je izliječio po zagovoru hrabrog Poljaka, nekadašnjeg kapelana Solidarnosti.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 15. rujna 2014.
  • Oznake:

Možda vam se svidi