popieluszko3

Kanonizacijski proces za blaženog Jerzyja Popiełuszka, poljskog svećenika kojeg su 1984. ubili pripadnici komunističkih tajni službi, započinje 20. rujna nakon što je u Francuskoj jedno čudesno ozdravljenje od leukemije pripisano njegovu zagovoru, izvijestili su mediji u Poljskoj.

Popiełuszko je beatificiran 2010. nakon što ga je papa Benedikt XVI. proglasio “mučenikom za vjeru”. Još prošle godine metropolit varšavski Kazimierz Nycz izvijestio je o tome kako se u Francuskoj javio jedan muškarac koji je čudesno ozdravio od leukemije nakon što se njegovo svećenik molio za Popiełuszkov zagovor. Sada je i službeno objavljeno kako će medicinska, a potom teološka komisija ispitati sve okolnosti toga slučaja i dati svoje mišljenje.

Podsjetimo, Jerzy Popiełuszko je u kolovozu 1980. postao kapelan oporbenog sindikalnog pokreta Solidarnost nakon što su ga vođa sindikalaca Lech Wałęsa i njegovi suradnici zamolili da predvodi misu za njih. Popiełuszko je svojim homilijama u varšavskoj župi sv. Stanisława Kostke u kojima je ukazivao na nepravednosti i represiju komunističkog režima, te misama koje je predvodio za pripadnike oporbenog pokreta postao velika smetnja paotijskom režimu. Moto njegova djelovanja bile su riječi sv. Pavla iz poslanice Rimljanima: “Ne dopusti da te svlada zlo, već zlo svladaj dobrim!”, a njegova hrabrost učinila ga je popularnim među pripadnicima oporbenog pokreta i protivnicima komunizma. Opasnost u kojoj se nalazio bila je toliko očita da su mu njegovi biskupi predložili da se na neko vrijeme povuče iz Poljske što je on odbio.

U listopadu 1984. troje pripadnika Służbe Bezpieczeństwa (SB – Služba sigurnosti) uhitili su svećenika koji se vraćao u Varšavu s jedne mise u gradu Bydgoszczu. Nakon što su Popiełuszka okrutno prebili, utrpali su ga svezanih ruku u vreću i bacili ga u rijeku Wisłu. Tijelo mu je pronađeno nekoliko dana kasnije. Kapelan Solidarnosti je pokopan u dvorištu ispred svoje varšavske župe, a skoro pola milijuna ljudi okupilo se na pogrebu koji se pretvorio u miran prosvjed protiv komunističke represije. Iduće godine njegovim ubojicama je suđeno, ali taj se proces danas u Poljskoj uglavnom smatra farsom koja je za cilj imala sakriti naručitelje ubojstva hrabrog svećenika.

Proces beatifikacije započeo je 1997., a u prosincu 2009. papa Benedikt XVI. potpisao je dekret o njegovu mučeništvu. Proglašen je blaženikom 6. lipnja 2010. na svečanosti u Varšavi. Blaženim ga je proglasio kardinal Nycz.

Sada su u javnosti objavljene okolnosti čuda koje će biti ispitivano radi moguće kanonizacije. Riječ je o muškarcu iz gradića Créteil u blizini Pariza. Svećenik Bernard iz župe Joinville-le-Pont bio je pozvan 14. rujna 2012. da udijeli bolesničko pomazanje pacijentu koji je bolovao od leukemije i bio u jako teškom stanju. Taj dan bio je svećenikov rođendan, a dok je sjedio pored kreveta čovjeka kojemu liječnici nisu prognozirali ništa dobro, Francuz je shvatio da je na taj dan rođen i Jerzy Popiełuszko, čiji je grob posjetio nedugo prije na hodočašću u Poljskoj i od tada osjećao posebnu duhovnu vezu s njim. Počeo se gorljivo moliti za njegov zagovor za ozdravljenje tog čovjeka.

Ono što se dogodilo idući dan zapanjilo je sve. Časna sestra koja je bila angažirana u toj bolnici ušla je u sobu pacijenta i zatekla prazan, namješten krevet. Pomislila je kako je pacijent umro i da su se liječnička predviđanja ispunila, a onda je začula glas: Tu sam sestro, brijem se!

U nekoliko idućih dana nalazi su pokazali potpuno povlačenje bolesti, a čovjek koji donedavno nije imao snage ustati iz kreveta pušten je kući. I on i svećenik Bernard nemaju dvojbi – Bog ga je izliječio po zagovoru hrabrog Poljaka, nekadašnjeg kapelana Solidarnosti.

Goran Andrijanić | Bitno.net