Mnogi vjernici (i ne samo oni) svijet mode doživljavaju kao dekadentno mjesto u kojem nema previše mjesta za tradicionalno misleće ljude (barem u pitanju moralnih i životnih vrijednosti).

No stvarnost, kao i uvijek, nije crno-bijela.

Ljepota i katoličanstvo neraskidivo su povezani što se može vidjeti u bogatoj kulturnoj ostavštini potonjeg. Upravo je Crkva nerijetko predstavljala vrhunac arhitekturalnog, slikarskog ili glazbenog izričaja svoga vremena. Moda je pak svoju nišu pronalazila u dizajniranju svećeničkih i biskupskih halja, mitri i liturgijskog ruha.

U svijetu mode i danas rade brojni vjernici. Jedna od njih je Isabelle d’Ornano, osnivačica kozmetičkog brenda Sisley Paris, koja je u nekoliko intervju istaknula svoju pripadnost i privrženost katoličkoj vjeri.

Nedavno je, pak, svoju vjeru posvjedočio i dugogodišnji glavni direktor Yves Saint Laurent Nort America, Brant Cryder.

U razgovoru tijekom kartaške igre “rata” s pastorom Levijem Luskom, Cryder je otkrio kako je susret s Bogom u njemu probudio ljubav prema modi i ljudima.

Boga je, kaže, upoznao na jednom događaju koji je organizirala evangelička organizacija “Promise Keepers” koja među muškarcima promiče čednost i bračnu vjernost, prenosi Faithwire.

“Tražio sam odgovore, našao bih skupinu ljudi, ali moja žeđ ne bi bila ugašena”, rekao je Cryder, dodavši kao je godinama išao na glazbene festivale i rave partyje koji bi ga privremeno ispunili, ali bi iduće jutro osjećaj praznine i dalje bio prisutan.

Jednog ljetnog dana 1996. godine, na događaju u organizaciji Promise Keepersa u Denveru, sve se promijenilo.

“Iako nisam bio plačljiva osoba, počeo sam nekontrolirano plakati i čuo sam glas koji mi je šaptao: ‘Ja sam odgovor za kojim tragaš.”

“U tom sam trenutku Bogu predao svoj život i to ga je zauvijek promijenilo.”

Predsjednik sjevernoameričkog odjela modnog branda Yves Saint Laurent, koji je u svojoj karijeri radio i za Pradu te Armani, istaknuo je kako se u početku bojao da će se zbog vjere morati odreći stvari koje voli.

“Postojala je zabrinutost na samom početku da ću biti spašen i pridružiti se ‘dosadnom’ timu”, rekao je Cryder dodavši kako je zapravo njegov susret s Bogom tog ljetnog dana u Denveru samo dodatno produbio ljubav prema modi.

“Čak i prije nego sam upoznao Boga, smatrao sam ga iznimno snažnim, divljim, moćnim, otvorenim. Otkrio sam da je njegovo traganje za mnom, za nama, puno stvarnije, strastvenije, osjetilnije i višedimenzionalnije od ‘dosade’.”

“Jednom kad primite njegovu ljubav, vaša sposobnost da volite druge postaje puno veća. Smatram da bi ponekad bilo preteško pružati ljudima potrebnu ljubav i milosrđe bez njega koji to pokreće u meni.”

“Želim da moj odnos s Gospodinom bude takav da ga i moja djeca žele”, zaključio je Cryder koji sa suprugom Mary ima četvero djece.

Cijeli intervju pogledajte ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=7zAWS3piUgs

Tino Krvavica | Bitno.net