Iskustvo duhovne pustinje ili suhoće nešto je s čim se svaki katolik kad-tad mora susresti u svom molitvenom životu.

To stanje često prati molitvena praznina, osjećaj da Bog ne odgovara na naše vapaje, kao i osjećaj samoće te napuštenosti. Također, duhovna utjeha koju smo do tada redovito dobivali u molitvi postaje rijetka ili je uopće nema.

Mnogi kršćani, nažalost, u takvoj situaciji odustanu od molitve, obeshrabreni spomenutim osjećajima i nedostatkom rezultata. No, iako vrijeme duhovne pustinje može biti “opasno”, tj. vrijeme u kojem se ljudi udaljavaju od Boga, ono je također vrijeme prilike. Dapače, Biblija naglašava kako je sam Duh nagnao Isusa u pustinju gdje je proveo četrdeset dana okružen zvijerima, moleći i posteći (Mk 1, 12-13).

Stoga važno je znati da se unatoč našim osjećajima zapravo radi o vremenu milosti. Bog nije onaj koji nas napušta, već onaj koji nas u pustinju uvodi kako bismo se dubljim odricanjem od zemaljskog mogli napuniti njegovim nebeskim duhom.

Sveta Elizabeta i savjeti za vrijeme duhovne suhoće

Sveta Elizabeta Ana Seton, rođena 28. kolovoza 1774., prva je rođena Amerikanka koju je Katolička Crkva proglasila svetom.

Seton je bila posvećena supruga i majka petero djece. Kada je njezin muž preminuo, ostala je samohrana majka bez novca. Premda odgojena u Episkopalnoj Crkvi, kasnije je postala katolkinjom. U svojoj kući otvorila je školu koja je s vremenom dovela do osnivanja prve katoličke škole u SAD-u.

O tome portal Žena vrsna donosi:

Kako bi materijalno osigurala svoju djecu, osnovala je školu za djevojčice. Nažalost, mnogi roditelji su ispisali svoju djecu nakon što su saznali da je Elizabeta prešla na katoličanstvo. Zbog tog se antikatolicizma zamalo preselila u Kanadu, u nastojanju da održi svoju obitelj. Tada je u njezin život ušao opat Louis William Valentine Dubourg, sulpicijanac. Njegov red napustio je Francusku zbog progona u vrijeme Francuske revolucije. Na tlu Sjedinjenih Država nastojali su osnovati sjemenište. Pozvao je Elizabetu da im se pridruži.

Nakon velikih poteškoća, Elizabeta se preselila u Emmitsburg u Marylandu gdje su boravili sulpicijanci kako bi ustanovila djevojačku školu. Godine 1810. otvorila je Akademiju sv. Josipa i Slobodnu školu, zahvaljujući financijskoj potpori Samuela Sutherlanda Coopera, bogatog preobraćenika i sjemeništarca koji je studirao na novom sveučilištu Mount Saint Mary’s University. Elizabeta je tada ustanovila i vjersku zajednicu posvećenu služenju i brizi za siromašnu djecu. To je bila prva kongregacija časnih sestara u Sjedinjenim Državama, a njezina škola bila je prva besplatna katolička škola u Sjedinjenim Američkim Državama.

To je bio početak kasnijeg sustava župnih katoličkih škola u SAD-u.

Sveta Elizabeta Ana Seton bila je majka, a upravo su majke te koje svojoj djeci pomažu savjetima u kojima se krije bogatstvo jednostavne mudrosti. Stoga je portal Aleteia izvukao nekoliko savjeta koje je ova prva američka svetica, služeći se primjerom svetog Ignacija Lojolskog, sastavila za one koji prolaze kroz duhovnu pustinju:

1. Ne čini nikakve velike promjene

U vremenu duhovnih kušnji ne smijemo donositi odluke ili promjene u našem životnom stanju ili načinu na koji živimo, već se snažno držati odluka koje smo donijeli ranije. Jer u vrijeme utjehe nismo bili vođeni toliko svojim duhom koliko duhom Božjim, a u našim uznemirenostima i duhovnim olujama vođeni smo poticajima zlog duha u kojem ne možemo napraviti ništa mudro i dobro; kako bismo onda mogli shvatiti ili vidjeti istinu u ovom stanju zbunjenosti uma i dojmova? (prev. Bitno.net)

2. Udvostruči svoje molitve

Premda ne bismo smjeli razmišljati o promjeni odluka koje smo donijeli prije vremena kušnje, trebali bismo se snažno oduprijeti sadašnjoj nevolji tako da udvostručimo svoje molitve, razmatranja o mogućim uzrocima i mrtvljenja; kao što nam je rečeno da je naš Božanski Spasitelj udvostručio svoje molitve u vlastitim borbama. I ako je doista Neprijatelj duša uzročnik naših nevolja, ubrzo će nas ostaviti na miru kad otkrije da ništa ne dobiva kušajući nas te da činimo više dobroga kada nas muči nego u vremenima mira. (prev. Bitno.net)

3. Sjeti se da je Bog s tobom

U vremenima kušnje moramo se prisjetiti da je Bog s nama. Ako čak i izgleda kao da nas je prepustio našim slabostima i ako iskušava našu vjernost istovremeno čineći da osjetimo koliko ovisimo o njemu – naš osjetljiv žar će nedostajati, ali nam neće uskratiti, niti će ikad nedostajati, milost koja nas čuva od grijeha i pomaže u našem spasenju. (prev. Bitno.net)

4. Probaj razumjeti da duhovni život može biti kao četiri godišnja doba

Naša snaga je, kaže prorok, u šutnji i nadi jer je neprijateljev veliki cilj dovesti nas u nestrpljivost i očaj (…) Naš duhovni život je kao proljeće u kojem se vrijeme izmjenjuje dva ili tri puta tijekom dana te često prelazi iz sunčanog u oblačno. (prev. Bitno.net)

5. Razmatraj o mogućim uzrocima suhoće te traži način kako ju nadići

Postoje tri glavna uzroka duhovne suhoće: prvi je naša lijenost i indiferentnost u vježbama pobožnosti zbog čega zaslužujemo biti ostavljeni bez duhovne utjehe; drugi je Božja namjera da nas iskuša i vidi hoćemo li ga voljeti bez ikakve trenutačne naknade; a treći razlog može biti da nas uvjeri da svojim snagama ne možemo ništa te da su pobožnost i unutarnja utjeha koju ponekad uživamo u potpunosti njegovi darovi. U vrijeme kušnje važno je razumjeti koji ju od ova tri uzrokuje… kako bismo, u slučaju da su naše nevjernosti dovele do toga, mogli iskoristiti svaki napor da ih nadiđemo. (prev. Bitno.net)