U današnjem svijetu trebamo žene koje drugima daju primjer svojim vrlinama te prihvaćaju žrtvu i darove majčinstva. Na sreću, naša je Crkva blagoslovljena sveticama koje su bile majke. One nas potiču da sveto živimo svoj poziv. Postoje svetice zagovornice za samohrane majke, majke radnice, duhovne majke i sve ostale. Pronađite neku od njih na ovom popisu i zatražite njezin zagovor!

Sveta Monika

Sv. Monika jedna je od svetica koje su bile majke. Bila je nepokolebljiva u molitvi. Njezin sin, sv. Augustin, nije uvijek bio svetac! Mnogo je godina patila i molila za svog buntovnog i nerazumnog sina. Slijedila ga je iz Afrike u Rim kako bi pazila na njega. Sv. Monika nije nikada odustala od svoga sina. Ona je primjer svim majkama da naš krajnji cilj bude spasenje naše djece.

Vrlina: ustrajnost

Uzor za: majke neposlušne djece, majke djece koja su izgubila vjeru, majke koje se brinu za svoje stare roditelje ili staratelje.

Citat: “Sinko, ništa na ovom svijetu sada mi ne daje zadovoljstvo. Ne znam što sada moram učiniti ili zašto sam još uvijek ovdje, jer sve su moje nade na ovom svijetu sada ispunjene.”

Marija, Majka Božja

Marija, Majka Božja, model je svega što majčinstvo obuhvaća. Njezina vjernost, njezina poniznost, njezina čistoća, ljubav prema Kristu i njezin požrtvovni duh ključni su aspekti majčinstva kojima svakodnevno trebamo težiti. Marija je majka svih nas, nježno nam nudi svoju pomoć i zaštitu dok rastemo u razumijevanju onoga što znači i sama biti majkom.

Vrlina: sve

Uzor za: sve žene

Citat: „Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.“

Blažena Majka Terezija iz Kalkute

Majka Terezija možda nije imala svoju biološku djecu, ali imala je tisuće duhovne djece. Brinula se za one koje su njihove majke ostavile i napustile. Zadovoljavala je njihove fizičke, emocionalne i duhovne potrebe, njegujući ih Kristovom ljubavlju. Njezina samilost i suosjećanje primjer su svim majkama.

Vrlina: dobročinstvo

Uzor za: majke usvojiteljice, majke duhovne djece

Citat: “Nemojte misliti da ljubav kako bi bila istinita mora biti izvanredna. Ono što trebamo je neumorno ljubiti. Budite vjerni malim stvarima jer u njima leži vaša snaga.“

Sveta Gianna Molla

Sv. Gianna bila je žena, majka i liječnica. Svakodnevno je živjela svoju katoličku vjeru. Suočena s visokorizičnom trudnoćom, kada su joj liječnici rekli da bi joj samo pobačaj mogao spasiti život, odabrala je život svoje bebe.

Vrlina: vjera

Uzor za: majke radnice; majke koje imaju tešku trudnoću; majke koje su bolesne.

Citat: “Tajna sreće je živjeti trenutak po trenutak i zahvaljivati Bogu za sve što nam On, u svojoj dobroti, šalje dan za danom.”

Sveta Zelie Martin

Svetu Zelie Martin i njezina muža, Louisa, kanonizirao je papa Franjo u listopadu 2015. Zelie je najpoznatija kao majka sv. Terezije od Djeteta Isusa, no svih njezinih petero djece ušlo je u redovnički život. To nam daje uvid u njihov dom gdje je naglasak bio na životu za Boga.

Vrlina: pobožnost

Uzor za: majke koje pate od glavobolja, majke koje boluju od raka, majke koje su izgubile dijete (četvero njihove djece umrlo je u djetinjstvu), majke kućanice

Jokebeda (Mojsijeva majka)

Jokebeda je primjer istinske žrtve za dobro djeteta. Sigurno je bilo teško staviti dijete u košaru i čekati da bude spašeno. Jokabedu treba pohvaliti zbog mudrosti u izradi plana, ne samo da spasi svoju bebu već i da nađe način da bude pored nje. Njezina kreativnost i spremnost na žrtvu radi djetetove dobrobiti svakodnevno nas inspiriraju.

Vrlina: mudrost

Uzor za: majke čija se djeca nalaze u teškim ili opasnim situacijama, majke koje trebaju razvijati požrtvovnost

Citat: “Žena zače i rodi sina. Vidjevši kako je krasan, krila ga je tri mjeseca. Kad ga nije mogla više sakrivati, nabavi košaricu od papirusove trstike, oblijepi je smolom i paklinom, u nju stavi dijete i položi ga u trstiku na obali Rijeke. Njegova sestra stane podalje da vidi što će s njime biti.“ (Izl 2, 2-4)

Sveta Emilija

Nije poznato mnogo o životu svete Emilije, ali znamo da je zasigurno radila dobar posao u odgajanju svoje djece. Četvero od desetoro njezine djece uvršteno je među svece Katoličke Crkve: sv. Makrina, sv. Bazilije, sv. Petar iz Sebaste i sv. Grgur iz Nise. Sv. Emilija je prekrasan primjer stvaranja kulture molitve i svetosti u vlastitom domu.

Vrlina: pobožnost

Uzor za: majke velikih obitelji, majke djece u vjerskim zvanjima

Citat: “Tebi, o Gospodine, dajem prve plodove i desetinu svoje utrobe. Prvi plod je moja prva kći, a desetina je ovo, moj najmlađi sin. Neka ti budu prihvatljiva žrtva, i neka svetost tvoja bdije nad njima!“

Ana (Samuelova majka)

Ana je dugo godina čekala na dijete, ali nikada nije odustala od vjerne molitve Bogu. Nakon mnogo godina čežnje za vlastitim djetetom, vjerujemo da je za Anu bilo teško život svog djeteta posvetiti Bogu. Ona je primjer onoga što svaka majka treba učiniti. Moramo imati povjerenja u Božji plan za naše dijete i vjerovati da će mu pružiti više nego što možemo.

Vrlina: poslušnost

Uzor za: majke koje se suočavaju s tjeskobom brigom za djecu, majke koje žive odvojeno od svoje odrasle djece.

Citat: “Oh, gospodaru! Dok tvoj duša živi, ​​gospodaru, ja stojim pored tebe, moleći se Gospodinu. Za ovog dječaka sam se molila, i Gospodin je uslišao moju molitvu. Stoga sam ga posvetila Gospodinu; sve dok živi, ​​posvećen je Gospodinu.”

Elizabeta (majka Ivana Krstitelja)

Elizabeta je Marijina rođakinja i majka Ivana Krstitelja. Sveti Luka nam govori da Elizabeta i njezin muž “bijahu pravedni pred Bogom: živjeli su besprijekorno po svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim” (Lk 1, 6-7). Marija je sigurno Elizabetu veoma poštivala kada je žurila da je vidi i provede tri mjeseca trudnoće s njom. Pismo nam govori da je Elizabeta bila ispunjena Duhom Svetim. Elizabeta je trebala biti upravo takva majka kako bi odnjegovala Ivana Krstitelja da bude kakvim ga je Bog stvorio.

Vrlina: nada

Uzor za: majke koje su neplodne, starije prvorotkinje, majke djece koja imaju jedinstvenu osobnost

Citat: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“

Sveta Elizabeta Ana Seton

Sv. Elizabeta Ana Seton bila je posvećena supruga i majka petero djece. Kada je njezin muž preminuo, ostala je samohrana majka bez novca. Otvorila je školu u svojoj kući koja je s vremenom dovela do osnivanja prve katoličke škole u SAD-u. Ona je primjer prevladavanja prepreka i teškoća s kojima se suočavamo u našim životima.

Vrlina: čvrstoća

Uzor za: samohrane majke, majke radnice

Citat: “Koja je bila prva zapovijed našeg Spasitelja? Da vršimo volju Oca Njegova. Dakle, prva zadaća našeg svakodnevnog rada jest da vršimo Božju volju, druga, da to činimo na način na koji On zapovijeda i treća, da to činimo jer je to Njegova volja. Znamo da nas Bog poziva na svet život, znamo da nam daje svaku milost, obilje milosti i iako smo sami tako slabi, ta nas milost nosi kroz svaku prepreku i poteškoću.”

Becky Roach | Catholic Link

Preuzeto s dopuštenjem sa stranice Žena vrsna.