Gospodin traži od svakog kršćanina da ga slijedi, a za to je potrebno pratiti ga sve do Kalvarije. Trebali bismo zapamtiti ove riječi: “Tko ne uzme svoj križ i ne ide za mnom, nije me dostojan.” Puno prije podnošenja muke na križu Isus je govorio svojim učenicima da će morati nositi križ.

U mrtvljenju postoji paradoks, tajna koja se može shvatiti samo kada je prisutna ljubav: iza onoga što se čini kao smrt krije se Život; i svatko tko sebično nastoji sačuvati život za sebe, gubi ga: “Tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj radi mene, naći će ga.” Da bismo urodili plodom, ljubeći Boga, uistinu pomažući drugima, nužna je žrtva. Nema žetve bez sjetve: “Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo. Ako umre, donosi obilat rod. Ne želiš li biti pšenično zrno, mrtvljenjem umrijeti i donijeti bogat urod? Neka Isus blagoslovi tvoje polje!”

Trebamo prevladati strah od žrtve, od dragovoljnog odricanja, jer križ želi za nas Otac, koji nas ljubi i dobro zna što je za nas najprikladnije. On nam uvijek želi najbolje: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći spokoj dušama svojim, jer jaram je moj sladak, a breme je moje lako.” Uz Krista nevolje i patnje ne tište, nisu teške, naprotiv, one pripravljaju dušu za molitvu, omogućuju nam prepoznati Boga u životnim događanjima.

Mrtvljenje nas uzdiže Gospodinu, bez njega ostajemo na tlu. Kroz dobrovoljne žrtve, patnje koje strpljivo i s ljubavlju podnosimo sjedinjujemo se s Gospodinom. “Svi koji ste izmučeni, ožalošćeni i opterećeni teretom vaših briga i težnja, dođite k meni i ja ću vas razveseliti, naći ćete za svoje duše spokoj koji vam oduzimaju vaše težnje.”

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan). Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.