Neka nas ovaj popis mladih svetaca nadahne da idemo dalje od svojih isprika i ograničenja kako bismo Bogu dali najbolje od sebe.

1. Sv. Terezija iz Lisieuxa („Mali cvijet”)

„Provodit ću svoje vrijeme na nebu čineći dobro na zemlji.”

Sveta Terezija, koju često zovemo „Malim cvijetom”, provela je svoj život na zemlji čineći „male stvari s velikom ljubavlju”. Svoja je velika i mala djela prikazivala Kristu. Iako je živjela jednostavnim životom redovnice karmelićanke i umrla u dobi od 24 godine, proglašena je naučiteljicom Crkve. Njezin je blagdan 1. listopada.

2. Blaženi Pier Giorgio Frassati

„Pitate me jesam li dobro raspoložen. Kako ne bih bio? Dokle mi god vjera daje snagu, uvijek ću biti radostan!”

Blaženoga Pier Giorgija Frassatija sv. Ivan Pavao II. je zbog njegova žara za svetošću i strasti za služenjem opisao kao „čovjeka svih osam Blaženstava”. Današnjim jezikom mogli bismo ga nazvati neumornim pokretačem. On sigurno nije sjedio i čekao da se stvari dogode same od sebe. Sudjelovao je u raznim crkvenim službama i želio je stvarno živjeti socijalni nauk Crkve. Umro je u dobi od 24 godine, a Crkva ga se spominje 4. srpnja.

3. Blažena Chiara „Luce” Badano

„Sada više nemam ničega, ali i dalje imam svoje srce, a njime uvijek mogu ljubiti.”

Blaženoj Chiari dijagnosticiran je rak u 16. godini, a umrla je 7. listopada 1990. godine. Iako je bila u strašnim bolima, nije htjela uzimati lijekove protiv bolova, jer je htjela svoju patnju prikazivati Bogu. Bila je poznata po svojoj iskrenoj radosti, i odličan je svjedok toga da ne smijemo dopustiti da nam životne okolnosti odrede stavove.

4. Časna službenica Božja Antonietta Meo

„Dragi Isuse u Euharistiji, tako sam jako, jako sretna što si došao u moje srce. Nemoj nikada ostaviti moje srce, ostani zauvijek sa mnom.”

Časna službenica Božja Antonietta Meo uskoro bi mogla biti proglašena jednom od najmlađih svetica Katoličke Crkve. U dobi od pet godina dijagnosticiran joj je rak. U svojoj je bolesti napisala više od stotinu pisama Isusu i Mariji. Ta pisma pokazuju svetost koja nadilazi dječje godine.

5. Sveta Marija Goretti

„Ne očekuje se od nas sviju da umremo mučeničkom smrću, ali svi smo pozvani nastojati oko stjecanja kršćanskih kreposti. To zahtijeva snagu karaktera, iako to možda nije snaga kao ona koju je imala ova nevina djevojka. Ipak, od nas se sve do trenutka naše smrti zahtijeva stalan, ustrajan i neumoran trud.” (papa Pio XII. o svetoj Mariji Goretti)

Sveta Marija Goretti prelijep je primjer predanosti čistoći. U dobi od dvanaest godina pokušao ju je napastovati agresivni susjed. Ona je bila odlučna u tome da neće popustiti njegovim zahtjevima, a on joj je zatim nanio više uboda nožem. Dok je u bolnici umirala, Marija je imala snage oprostiti svojemu napadaču. Njezin je blagdan 6. srpnja.

6. Sveti Dominik Savio

„Nisam sposoban činiti velike stvari, ali želim raditi sve, čak i najmanje stvari, na veću slavu Božju.”

Sveti Dominik se u školi suočio s mnogim borbama s kojima se suočavaju i današnji mladi. Čini se da se uvijek iznova zauzimao za svoja uvjerenja i poticao druge na pokajanje kada bi učinili nešto loše. Mnogo je utjecao na svoje vršnjake svojim primjerom i životom prožetim molitvom. Sveti Dominik umro je s 15 godina. Njegov je blagdan 9. ožujka.

7. Sveti Jacinta i Francisco Marto

„Gospa je došla vidjeti nas, i rekla je da će uskoro doći i povesti Francisca u nebo. A kada je mene pitala želim li i dalje obraćati još grešnika, rekla sam da želim.” (sveta Jacinta Marto)

Kada su sveti Jacinta i Francisco Marto bili djeca, u portugalskom mjestu Fatimi počela im se ukazivati Gospa. Bili su poslušni uputama koje im je davala Blažena Djevica prije nego što su se oboje razboljeli i umrli mladi. (Crkva ih se spominje 20. veljače. – op. prev.)

8. Sveta Agneza

„Već sam obećana Kralju Svemira. On je veličanstveniji od Sunca i zvijezda, i rekao je da me nikada neće ostaviti!”

U dobi od 12 godina sveta Agneza postala je mučenica za vjeru. Odbila je udati se za guvernerova sina jer je odlučno pred ljudima izjavila da pripada Kristu Isusu. Zbog njezina odbijanja prosidbe osuđena je na smrt.

9. Blažena Imelda Lambertini

„Recite mi, može li itko primiti Isusa u svoje srce, a da ne umre?”

Blažena Imelda imala je veliku želju primiti Isusa u Euharistiji kada je još bila malena. Kada je konačno mogla primiti prvu Svetu pričest, bila je tako radosna da je uskoro preminula.

10. Blažena Laura Vicuña

„Prikazujem Ti svoj život za život svoje majke.”

Blažena Laura predano je služila svojoj majci, do te mjere da je svoj vlastiti život prikazala za majčino spasenje. Ona je svjedok tome kako dijete može svoje roditelje dovesti k vjeri. Blažena Laura bila je iznimno predana u svojim molitvama i pobožnostima.

Nastavite upoznavati ove svece i počnite ih nazivati svojim prijateljima. Proučavajte njihove životne priče. Molite za njihov zagovor. Oni razumiju teškoće s kojima se suočavamo dok pokušavamo živjeti kršćanskim životom u svijetu koji se ne slaže uvijek s onime što mi radimo, i žele nam pomoći da uspijemo proslaviti Boga. Što to vas dijeli od ovih mladih muškaraca i žena? Što vas priječi da postanete svecima? Crkvi je potrebno vaše svjedočanstvo vjere!

Rafael Perez | Catholic Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net