Talijanski blaženik Pier Giorgio Frassati, taj uzor kršćanske radosti i mladenačke zadivljenosti životom, mogao bi uskoro biti kanoniziran nakon što je u Vatikan poslana dokumentacija o čudesnom ozdravljenju po njegovu zagovoru, pišu američki katolički mediji.

U središtu prekrasne priče koja nam dolazi iz Sjedinjenih Država osim talijanskog blaženika je i američki katolik Kevin Becker. Sada je tu priču prenio portal Aleteia.

Becker je 2011., tijekom svojih studentskih dana, nesretnim slučajem pao s krova svog stana koji je dijelio s dvoje cimera. Doživio je teške lomove lubanje i oštećenje mozga. Nakon operacije, stanje mu se stabiliziralo, ali nije se budio. Doktori su predviđali ono najgore, a obitelj su upozorili i kako će, čak ako se i probudi, Kevin zbog oštećenja mozga imati problema kojima ne mogu do konca predvidjeti razmjere.

Ono što se, međutim, dogodilo, bilo je pravo čudo. Desetak dana nakon što je bio bez ikakvih reakcija na vanjske podražaje, Kevin je otvorio oči. Nedugo nakon toga počeo je govoriti, a nakon još malo vremena – bio je na nogama. Tri tjedna nakon pada napustio je bolnicu, na vlastitim nogama  i bez ikakve pomoći, veselo poskakujući. Liječnici nisu mogli vjerovati. Njihovo čuđenje postalo je još veće kada su testovi pokazali kako fizička trauma koju je proživio nije ostavila nikakvih tragova na njegovim fizičkim i mentalnim sposobnostima. Bilo je kao da nikada nije imao nesreću. Vratio se na svoj fakultet i uskoro ga dovršio.

Što se tu dogodilo?

Kevin Becker se i danas sjeća jednoga neobičnog sna koji je imao u razdoblju nakon operacije, dok je bio u stanju kome. U tom snu, našao se u svom studentskom stanu i čuo je zvukove iz kuhinje u prizemlju. Sišao je dole i tamo susreo nepoznatog mladića. Upitao ga je tko je on.

“Giorgio, tvoj novi cimer”, dobio je odgovor.

“Ali, ja već imam dva cimera”, rekao je Kevin.

“Nisu više tu”, rekao mu je Giorgio.

Kevin je u tom snu htio izići iz stana, kako bi igrao svoju omiljenu igru nogometa. Giorgio mu to nije dopustio i rekao mu je kako je bolje da ostane u stanu i bude strpljiv. Družili su se i igrali zajedno videoigre. On je i neko vrijeme proveo učeći.

To je bio san koji je imao nedugo prije svoga buđenja. Nakon što je sve prošlo, a on je bio doma uspješno se oporavljajući, ispričao je to svojoj majci. Ona ga je pažljivo slušala, digla se i napustila sobu, te se vratila sa slikom nekog mladića.

“Je li to bio on?” pitala je sina.

Kevin je pogledao fotografiju i odgovorio:

“Da, to je Giorgio.”

Bila je to fotografija blaženog Frassatija koju je majci poslala njezina sestrična u vrijeme dok je Kevin ležao u bolnici i preporučila joj da se moli za zagovor Talijana, zaštitnika studenata. Ona je to i učinila, a fotografiju je stavila kraj Kevinova kreveta. Ovaj se idući dan probudio.

Riječ je o priči koja je široj američkoj javnosti poznata već dulje vrijeme (pogledaj video) i o kojoj Kevin svjedoči pred zajednicama u crkvama i školama. Sada je, međutim, potvrđeno kako je dokumentacija o cijelom slučaju poslana u Vatikan u Kongregaciju za kauze svetaca, gdje će biti temeljito ispitana, a svjedoci saslušani te će nadležni donijeti odluku o tome može li biti potvrđeno novo čudo po Frassatijevu zagovoru. Prvo je povezano s Domenicom Sellanom, koji je 1933. nakon molitve za zagovor Frassatiju čudesno ozdravio od bolesti kralježnice koja ga je paralizirala i prijetila mu smrću.

Pier Giorgio Frassati beatificiran je 1990. Rođen u Torinu 1900. u uglednoj obitelji Frassati (otac Alfredo bio je pokretač i prvi glavni urednik poznate La Stampe), bio je predani vjernik, dominikanski laik, koji je svakodnevno bio na svetoj misi, a noći često provodio u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. Također, bio je aktivan u karitativnim organizacijama i veći dio svog slobodnog vremena provodio je u pomaganju siromašnima. Umro je u svojoj 25. godini, od posljedica dječje paralize koju je dobio pomažući bolesnima i siromašnima.

Tijekom kratkoga života na zemlji bio je energičan i prepun životne radosti koju je širio oko sebe. Kako piše novinar The Catholic Heralda Francis Phillips – “Frassati je volio društvo, skijanje i planine, baš kao Ivan Pavao II. koji ga je proglasio blaženim”. Njegov uzor nadahnuo je brojne apostolate mladih i studenata.

“Ono što ljude privlači njemu jest da nikada nije dopuštao žalosti da uđe u njegov život. Te godine kada je umro, pisao je sestri: ‘Tuga bi trebala biti zabranjena katoličkim dušama… Bolest je to gora od svake druge. I skoro uvijek je ta bolest rezultat ateizma'”, citirao je Phillips Talijana.

Tijekom Svjetskog dana mladih u Krakovu mladi iz cijeloga svijeta častili su relikvije Frassatija koje su tamo donesene posebno za tu prigodu. Bilo bi lijepo kada bi mladim vjernicima u Hrvatskoj bilo to također omogućeno. Evo ideje braći dominikancima iz Hrvatske dominikanske provincije. Frassati je ipak formiran u duhovnosti sv. Dominika i bilo bi prikladno da takva inicijativa krene od njih.

Više o Frassatiju možete pročitati OVDJE.

Pogledajte video (na engleskom) o čudesnim događajima u životu Kevina Beckera.

Goran Andrijanić | Bitno.net