Godine 1947. novozaređeni svećenik Karol Wojtyla posjetio je Padra Pija kako bi upoznao slavnog talijanskog kapucina. Iako je posjet bio kratak, na Wojtylu je ostavio dubok dojam, o čemu svjedoči da je 15 godina kasnije pisao Padru Piju da ga zamoli za molitvu, prenosi Aleteia.

Pismo je napisano na latinskom godine 1962. kada je Wojtyla bio biskup u Poljskoj. Ulomak pisma objavljen je u knjizi Adama Bonieckog The Making of the Pope of the Millennium [Stvaranje Pape milenija].

“Poštovani Oče, molim vas za ženu koja ima oko 40 godina. Majka je dvaju kćeri, a tijekom rata je provela pet godina u koncentracijskom logoru u Njemačkoj. Sada joj je život ugrožen zbog tumora. Zamolite Boga kroz zagovor Najsvetije Djevice da iskaže svoje milosrđe ovoj ženi i njezinoj obitelji”, napisao je Wojtyla.

Iako Ivan Pavao II. nikada nije dobio odgovor talijanskog kapucina, nakon nekoliko dana dogodilo se čudo. Poljski je svetac ponovno uputio pismo talijanskom svecu, izrazivši svoju radost:

“Poštovani Oče, žena iz Krakova je naglo ozdravila 21. studenog prije operativnog zahvata. Zahvaljujem Bogu. Zahvaljujem i Vama.”

Uzevši i ovu činjenicu u obzir nije čudno da je Ivan Pavao II. postao snažan promicatelj Padra Pija kada je postao papom, te ga 2002. godine proglasio svetim.