U emisiji se razgovaralo o zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi, o čemu je jedan od najpoznatijih domaćih teologa nedavno objavio i knjigu u izdanju KS-a. Drugi gost u studiju bio je svećenik i psiholog Josip Bošnjaković s HKS-a koji je podsjetio kako sve hrvatske biskupije imaju ustanovljena Povjerenstva ili povjerenike zadužene za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Profesor Matulić je na početku emisije objasnio kako je povod pisanju knjige bilo izvješće o zlostavljanju u nadbiskupiji München i Freising, osobito činjenica da je za propuste u postupanju prema svećenicima optuženima za napastovanje maloljetnika prozvan i tadašnji nadbiskup Joseph Ratzinger (budući papa Benedikt XVI.).

Podsjećamo, izvješće koje je sastavio odvjetnički ured Westpfahl Spilker Wast na 1000 stranica obrađuje slučajeve seksualnih napada od 1945. do 2019. Uz Ratzingera koji je nadbiskupijom upravljao od 1977. do 1982. optuženo je još nekoliko prelata, među njima i sadašnji nadbiskup Reinhard Marx. Naš je portal opširno pisao o reakcijama na izvješće za koje su iz Vatikana poručili da “nije sudska istraga niti posljednja riječ”, uključujući i pobijanje nekih njegovih navoda koje su iznijeli sam Papa emeritus (koji je surađivao s istragom), ali i drugi predstavnici Crkve upoznati s detaljima slučaja.

Prof. Tonči Matulić istaknuo je na početku emisije da je ovim izvješćem Ratzingerovo “ime nažalost okaljano” te da je informaciju o njegovoj spominjanju doživio kao šok.

“Bio sam konsterniran”, izjavio je teolog, dodavši kako ga “nemušta objašnjenja osobnog tajnika Benedikta XVI. nadbiskupa Gänsweina nisu zadovoljila”.

“Postoje dvije vjerodostojne potvrde da je on također sudjelovao u kulturi zataškavanja, guranja pod tepih, prešućivanja, posramljivanja žrtava”, što ga posebno boli jer je papa Ivan Pavao II. Kongregaciji za nauk vjere (kojoj je na čelu tada bio upravo njemački kardinal, op. nov.) “povjerio isključivu nadležnost za kanonske postupke protiv svećenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece maloljetnika”.

“I tu je bio kardinal Ratzinger, čovjek integriteta, čovjek iskustva, čovjek odan i vjeran Crkvi i čovjek koji ima putra na glavi. Svi smo slabi i grešni ljudi, ali problem ne mogu riješiti oni koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Točka.”

Pročelnik Katedre moralne teologije negativno se osvrnuo i na esej Benedikta XVI. iz 2019. “Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja“.

“Papa u miru je papa u miru, ali očito postoji neki nemir. Ja neću ovdje ništa imputirati, ali taj tekst po meni ne detektira prave uzroke. To deformira pogled na prave uzroke seksualnog zlostavljanja”, nastavlja Matulić, odbacivši tvrdnje o ” (kolapsu) akademske moralne teologije i seksualnoj revoluciji” u bogoslovijama kao uzrocima zlostavljanja.

“Istrage u Irskoj (sežu) do 1930. godine. Gdje je tu seksualna revolucija? To je logički i činjenično neodrživo. Tu postoji čitav spektar problema.”

Što se tiče seksualnih zlostavljanja u Crkvi u Hrvata, Matulić je naveo kako je bilo nekoliko “medijski eksponiranih slučajeva” te “pravomoćnih sudskih presuda”, ali da se ne radi o “masovnoj pojavi”.

Istaknuvši da mediji kod nas o tome ne pišu puno, naveo je kako je tamna strana toga “da su žrtve tu, a ne dobivaju zadovoljštinu, ne čini ih se vidljivima te se ne poduzima ono što bi se trebalo poduzeti kao prema stvarnim žrtvama.”

Kao jedan od razloga zašto zlostavljanje nije poprimilo šire razmjere među hrvatskim klerom (u usporedbi s nekim drugim zemljama), prof. Tonči Matulić navodi i razdoblje komunizma gdje je Crkva “bila na udaru progona režima te nije imala mogućnost snažnijeg obrazovnog, odgojnog, socijalnog i svekolikog drugog djelovanja.”

“Kaže narodna: ‘Prigode beru jagode.’ Vidjelo se na slučaju Irske i Belgije, premda ne i na slučaju Francuske, koliko se masovno seksualno zlostavljanje događalo u katoličkim odgojno-obrazovnim ustanovama. U Irskoj su gotovo 90% predškolskih i osnovnoškolskih ustanova katoličke. (…) Mi smo toga bili, recimo, pošteđeni.”

Voditeljica ga je potom upitala za slučaj koji navodi u svojoj knjizi, o jednoj hrvatskoj biskupiji gdje čak tri uzastopna biskupa tijekom 50 godina nisu sankcionirala svećenika optuženog za zlostavljanje.

Za jasniji kontekst odlučili smo ovdje prenijeti taj konkretan odlomak iz spomenutog djela prof. Matulića, a u kojem kritizira tvrdnju da je sablazan seksualnog zlostavljanja “isključivo stvar negativnog djelovanja sekularizacije u naprednim zapadnim zemljama.”

“Primjerice, i u tradicionalnoj Hrvatskoj nije nam poznata nad/biskupija koja se već nije suočila s jednim ili više slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i mladih od strane katoličkog klera, a homoseksualne afere, naročito one po bogoslovijama, samo ćemo usput spomenuti. Poznato nam je također da u jednoj biskupiji čak tri uzastopna biskupa tijekom gotovo pedeset godina ništa nisu poduzimali na planu sankcioniranja jednog svećenika dokazanog seksualnog predatora maloljetnika. Jedna žrtva se u zrelijoj dobi odvažila obratiti čak dvojici uzastopnih biskupa za pomoć, a od njih je dobila ukor i posramljivanje, trpeći opet psihološko i moralno zlostavljanje. Što Katolička Crkva ima za reći žrtvi koja je od svoje osme do četrnaeste godine života bila gotovo svakodnevno seksualno iskorištavana od jednog katoličkog svećenika koji je uživao punu zaštitu crkvenih struktura?”, piše Matulić u knjizi, ne navodeći konkretno o kojem se “poznatom” primjeru radi.

Slično je ustvrdio i u emisiji, poručivši: “Ja neću ni imenom ni prezimenom oslovljavati, samo sam dao naslutili, neka svi koji čitaju znaju da postoje jasne i dokazane činjenice o kojima se šuti i prešućuje do dana današnjeg. Ali to nije na meni, nije posao akademskog teologa, moralnog teologa, preuzeto znanstvenika, da vodi policijske, uskočke ili bilo kakve istrage. To nije moj posao”, zaključio je.

Kao vodeće uzroke zlostavljanja prof. Matulić navodi konzervativizam kao pokrivalo seksualnih nastranosti i klerikalizam koji je “kuga i izvor mnogih zala u Crkvi”.

Pozvavši se na pobudnicu pape Franje Christus vivit, istaknuo je kako nas iz ove nevolje može izvući samo “sveti Narod Božji”, koji ne čini “jedan promil klera”, već “kompetentne žene i muškarci, iskusne žene i muškarci, poštene žene i muškarci.”

“Jedini koji je na licu zemlje stvoren na sliku Božju je čovjek kao žena i muškarac. Sin Božji nije se utjelovio u instituciju nego u čovjeka, uzeo je ljudsku narav na sebe, postao je nama jednak”, dodao je, pozvavši na promjenu paradigme u odgoju budućih svećenika.

“U središte treba staviti nepovredivo dostojanstvo svake ljudske osobe. Čast i ugled te osobe prethodi časti i ugledu svake institucije”, naveo je Matulić, zaključivši kako će stavljanje ljudske formacije u središte svećeničke formacije doprinijeti “liječenju ove problematike”.

Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE.