Katolički biskup Passaua dr. mons. Stefan Oster (56), koji je na toj službi od 2014. godine, na svojoj privatnoj mrežnoj stranici objavio je osvrt u kojem poručuje da nadbiskup Münchena i Freisinga, od 1977. do 1982. godine, kardinal Joseph Ratzinger nikad nije nastojao prikriti slučajeve seksualnog zlostavljanja iz toga vremena za koje je odgovorno nekoliko pripadnika njemačkog svećenstva, izvještava u četvrtak 3. veljače Catholic News Agency (CNA).

Biskup Passau, naime, na web-stranici stefan-oster.de brani današnjeg papu emeritusa Benedikta XVI. od optužbi da je namjerno prikrio svoju nazočnost na spornom sastanku 1980. godine, na kojem je dogovoreno da se svećenik optužen za zlostavljanje prebaci u nadbiskupiju München-Freising, koju je tada vodio budući papa (izabran 2005. godine).

Biskup Oster je u istom tekstu također postavio retoričko pitanje „pokazuju li nedavni napadi na Benedikta XVI. da papa emeritus još uvijek predstavlja prijetnju specifičnoj viziji Crkve koja se danas razvija u Njemačkoj?“.

Podsjetimo, slučaj oca Petera Hullermanna jedan je od četiri u kojima je Benedikt XVI. okrivljen u izvještaju na više od 1000 stranica u kojem se zaključuje da je u München-Freising nadbiskupiji od 1945. do 2019. bilo najmanje 497 žrtava seksualnog zlostavljanja. Studiju je u veljači 2020. godine naručila nadbiskupija München-Freising, a izradila ju je neovisna münchenska odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl (WSW). Benedikt XVI. dao je izjavu istražiteljima na 82 stranice. Njegovo svjedočenje naglašava da nije bio nazočan na inkriminirajućem sastanku na kojem se raspravljalo o Hullermannovom premještaju u München-Freising nadbiskupiju „na terapiju“. Godinu dana prije sastanka 1980., Hullermann je suspendiran u svojoj biskupiji Essen, nakon što je optužen za seksualno zlostavljanje 11-godišnjeg dječaka. Svećenik je u konačnici za razdoblje od 1973. do 1996. godine bio optužen za seksualno zlostavljanje najmanje 23 dječaka u dobi od osam do 16 godina.

Ono što biskup Passaua – grada u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, na jugoistoku Njemačke, na granici s Austrijom – želi podcrtati jest činjenica da se Benediktova nazočnost na tome ključnom sastanku o sudbini oca Hullermanna, odnosno njegovu premještaju iz biskupije Essen u nadbiskupiju Münchena i Freisinga, navodi u biografiji 94-godišnjeg Benedikta XVI. koju je 2020. godine objavio njemački pisac Peter Seewald.

Mons. Oster se prisjetio da je Ratzinger “pristao da se Hullermann može podvrgnuti terapiji u Münchenu”. Rekao je da to pokazuje da je Benediktova umiješanost u ovu sudbonosnu aferu dugo bila javno dokumentirana i da je jasno da se na sastanku nije radilo o premještaju Hullermanna na novu svećeničku službu, već samo o njegovu premještaju u München na liječenje odnosno terapiju.

Zaključno, biskup Passau naglasio je da ne vidi nikakve dokaze koji bi potvrdili da je Benedikt XVI. nešto želio zataškati, ali je iskazao žaljenje što su određeni propusti njemačke mjesne Crkve utjecali na povećanje broja žrtava seksualnog nasilja.

Biskup Stefan Oster, pripadnik je konzervativne struje prelata u Njemačkoj biskupskoj konferenciji, riječ je o 85. biskupu po redu koji vodi biskupiju Passauu, a koja uključuje i Marktl, selo u kojem je Benedikt XVI. rođen 1927. godine, kao i poznato bavarsko svetište Gospe od Altöttinga, mjesto blisko srcu Benedikta XVI., izvijestila je Catholic News Agency (CNA) u petak 4. veljače.