Papa emeritus Benedikt XVI. optužen je da je propustio djelovati u slučajevima zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika dok je upravljao nadbiskupijom München i Freising.

Optužbe su iznesene u novom izvješću koje je sastavio odvjetnički ured Westpfahl Spilker Wastl, a koje se na 1000 stranica bavi seksualnim zlostavljanjem u spomenutoj nadbiskupiji od 1945. do 2019. Uz Josepha Ratzingera, koji je Münchenom i Freisingom upravljao od 1977. do 1982., optužen je i kardinal te sadašnji minhenski nadbiskup Reinhard Marx.

Izvještaj je identificirao najmanje 497 žrtava zlostavljanja, ali istražitelji tvrde da je prava brojke vjerojatno veća. Od ukupnog broja žrtava 247 su osobe muškog spola, 182 ženskog, a kod 68 žrtava spol nije poznat. Također, identificirano je 235 navodnih počinitelja zlodjela, od kojih su 173 svećenici.

Oko 60% zločina koji se navode u istrazi počinjeni su nad djecom u rasponu od 8 do 14 godina.

Samog Ratzingera dovodi se u vezu s četiri slučaja zlostavljanja, otkrio je na današnjoj konferenciji za medije odvjetnik Martin Pusch.

Dva slučaja odnose se na svećenike koji su zlodjela počinili dok je Papa emeritus vršio službu nadbiskupa. Spomenute svećenik osudili su svjetovni sudovi, ali su i dalje nastavili vršiti svoje pastoralne dužnosti, istaknuo je Pusch, dodavši kako nisu kanonski sankcionirani.

Treći slučaj uključivao je svećenika koji je za zlostavljanje osuđen u inozemstvu, a djelovao je u nadbiskupiji München i Freising premda je, navodno, Ratzinger znao njegovu prošlost.

Posljednji slučaj tiče se oca Petera Hullermanna koji je optužen da je od 1973. do 1996. zlostavljao 23 dječaka između 8 i 16 godina. Hullermann je 1980. prebačen iz biskupije Essen, gdje je godinu ranije optužen za seksualno napastovanje maloljetnika, u München gdje je prolazio kroz terapiju. Kasnije mu je dopušteno djelovanje u župi, za što je 2010. punu odgovornost preuzeo Mons. Gerhard Gruber, generalni vikar Münchenske nadbiskupije s početka 80-ih, istaknuvši kako Ratzinger za tu odluku nije znao.

Istražitelji su u sklopu istrage kontaktirali Papu emeritusa koji im je poslao odgovor na 82 stranice, odlučno odbacivši bilo kakvu upletenost u zataškavanje zločina.

O slučaju se kasnije tijekom dana oglasio i osobni tajnik Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein.

“Benedikt XVI. do danas poslijepodne nije imao pristup izvještaju odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl koji ima više od 1 000 stranica te će u idućim danima pažljivo ispitati tekst.”

“Kao što je u nekoliko navrata ponovio i tijekom svog pontifikata, Papa emeritus šokiran je i posramljen kleričkim zlostavljanjem maloljetnika te izražava svoju osobnu blizinu i molitvu svim žrtvama od kojih je neke upoznao tijekom svojih apostolskih putovanja”, poručio je Gänswein novinarima.

Iz Vatikana su pak poručili kako će proučiti dokument kad bude objavljen.

“Sveta Stolica smatra da dokumentu, s čijim sadržajem trenutno nije upoznata, treba dati dužnu pozornost. U idućim danima, nakon njegova objavljivanja, upoznat će se sa sadržajem dokumenta i ispitati sve pojedinosti.”

“Izražavajući još jednom osjećaj srama i kajanja zbog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili svećenici, Sveta Stolica iskazuje svoju blizinu svim žrtvama te potvrđuje put kojim je krenula kako bi zaštitila najmanje, jamčeći im sigurno okruženje.”