Voditelj uredničke direkcije Dikasterija za komunikaciju, Andrea Tornielli, u tekstu objavljenom na Vatican Newsu osvrnuo se na nedavni izvještaj o zlostavljanjima u nadbiskupiji München i Freising u kojem je, između ostaloga, optužen i Benedikt XVI.

„Riječi koje su korištene tijekom konferencije za medije na kojoj je predstavljen izvještaj o zlostavljanju u Münchenskoj nadbiskupiji, baš kao i 72 stranice dokumenta posvećene kratkom bavarskom biskupovanju kardinala Josepha Ratzingera, ispunile su prošli tjedan novinske stupce i izazvale neke vrlo snažne komentare“, napisao je Tornielli.

„Nije bilo teško za predvidjeti da su Ratzingerove četiri i pol godine na čelu bavarske biskupije zaokupile svu pažnju komentatora“, nastavio je talijanski novinar.

Podsjetimo, izvještaj o upravljanju slučajevima zlostavljanja u nadbiskupiji München i Freising predstavljen je prošlog četvrtka. Na više od 1000 stranica obrađeno je razdoblje od 1945. do 2019. godine, unutar kojega je od 1977. do 1982. na čelu nadbiskupije bio Joseph Ratzinger.

Benedikt je surađivao s istragom koju je provodio odvjetnički ured Westpfahl Spilker Wastl te je u sklopu nje poslao odgovor na 82 stranice, odlučno odbacivši bilo kakvu upletenost u zataškavanje zločina.

„Rekonstrukcije koje sadrži münchenski izvještaj koji – valja imati na umu – nije sudska istraga niti posljednja riječ, pomoći će u borbi pedofilije u Crkvi, ako ne budu svedene na traženje žrtvenog jarca i ishitrene zaključke“, napisao je Tornielli dodavši kako će samo izbjegavanje tih zamki omogućiti „potragu za pravdom u istini i obavljanje kolektivnog ispita savjesti“.

Talijanski novinar podsjetio je kako je upravo Benedikt XVI „uveo vrlo stroge norme protiv svećenika zlostavljača te posebne zakone u svrhu borbe protiv pedofilije“, te kako je usred skandala koji su potresali Irsku i Njemačku pokazao „lice pokorničke Crkve koja se ponizuje i traži oprost, koja osjeća posramljenost, žaljenje, bol, sućut i blizinu“.

„Upravo u ovoj pokorničkoj slici leži srce Benediktove poruke. Crkva nije biznis, ne spašavaju je dobre prakse niti primjena, čak iako je neophodna, strogih i učinkovitih normi… Crkva treba tražiti oprost, pomoć i spasenje od Jedinog koji ih može dati, od Raspetoga koji je uvijek na strani žrtava, a nikad na strani počinitelja“, napisao je Tornielli.

Na kraju svojeg teksta podsjetio je kako je Benedikt u svibnju 2010. tijekom pres konferencije održane u avionu „s iznimnom pronicljivošću“ ukazao na to da kako najveći progon Crkve ne dolazi od vanjskih neprijatelja „nego se rađa u grijehu unutar Crkve, te stoga Crkva treba ponovno naučiti pokori, prihvatiti pročišćenje, naučiti praštanju s jedne i potrebi za pravdom s druge strane.“