Američki glumac Jim Caviezel prošli je tjedan održao nadahnut govor pred studentskim katoličkim vođama u Chicagu, poručivši im da se ne boje riskirati svoj ugled i svoje ime javnim svjedočenjem za Isusa Krista u vremenu u kojem, kako kaže, neki prihvaćaju iskrivljeno kršćanstvo u kojem se govori samo o lijepim stvarima.

„Kada sam bio na križu, shvatio sam da je spasenje u patnji. Sjetite se da sluga nije veći od gospodara. Svaki od nas mora nositi svoj križ.“

„Bilo je mnogo boli i patnje prije uskrsnuća, ni vaš put neće biti drugačiji, zato prihvatite svoj križ i idite prema cilju“, poručio je Caviezel koji je mladima otkrio da mu je u toj spoznaji pomogla uloga u filmu Pasija tijekom čijeg je snimanja iščašio rame, što mu je omogućilo da bolje shvati Kristov lik.

Osvrnuvši se na trenutnu kulturu u kojoj živimo, upozorio da je sloboda koja smatra da su svi odabiri jednaki bez obzira na posljedice lažna, a pristajanje uz nju nazvao je puštanjem niz struju, poslavši poruku da „sloboda postoji ne da činimo ono što hoćemo nego kako bismo imali pravo činiti ono što trebamo“.

Govoreći o razlozima zbog kojih se društvo odvojilo od Boga, Caviezel se pozvao na sveca iz Auschwitza, Maksimilijana Kolbea, koji je kazao kako je „najveći grijeh 20. stoljeća nezainteresiranost“, a upravo ona razara i sadašnje društvo.

Nasuprot tome, Bog od nas traži da budemo „ratnici spremni riskirati svoj ugled, svoja imena, čak i same živote, kako bismo ustali za istinu“.

„Odvojite se od ovog iskvarenog naraštaja. Budite sveci, niste rođeni da se uklapate, rođeni ste da se istaknete!“ uzviknuo je slavni glumac koji trenutno snima film o svetome Pavlu čiji je trailer prikazan u uvodu njegova govora.

Svoje je izlaganje završio pozdravivši okupljene upečatljivim riječima: „Neka vas Bog čuva i prati sve dane vašeg života, a ako vas više ne vidim ovdje, jedva čekam da se vidimo u raju.“

Ivo Džeba | Bitno.net