Popularni američki glumac, Jim Caviezel, uskoro će se naći na velikim ekranima glumeći u filmu o životu svetog Pavla.

Radi se o njegovoj prvoj velikoj vjerskoj ulozi nakon uloge Isusa Krista u filmu Pasija koja ga je učinila planetarno popularnim, a ovog bi puta trebao utjeloviti svetog Luku evanđelista.

Tom prilikom Caviezel je dao intervju za National Catholic Register u kojem se osvrnuo na spomenuti projekt, ali i svoju karijeru.

Američki je glumac odmah na početku razjasnio zašto je trebalo proći toliko vremena od posljednjeg sudjelovanja na kršćanskom filmu, rekavši kako mu je važno da se radi o “dobrom materijalu”.

“To je ono što me spriječilo da radim sve one (filmove) prije Pasije, kao i one poslije Pasije. Napokon sam pronašao jedan dobar. Potrebno je dosta vremena da se nađe pravi scenarij.”

Caviezel je poznat po temeljitoj pripremi za ulogu koju glumi. Također, poznato je kako je uloga Isusa promijenila njegov život, a za nju se pripremao svakodnevnom molitvom. Isti “alat” pomaže mu i sad.

“Zakoračivši u taj svijet – glumeći našeg Gospodina – bilo je… Nisam znao kako to napraviti stoga sam rekao: ‘Neću glumiti Isusa. Želim da on glumi mene’. Ista je stvar i s ulogom svetog Luke. Molim se duboko.”

Uloga, međutim, nije jedina stvar oko koje se moli:

“Molim se za publiku, da ono što čitam u scenariju bude preneseno ljudima u kinu i da im pruži mogućnost da promijene svoj život. Kad glumite Isusa ili Luku ili Pavla, to zahtijeva od nekog poput mene da se makne s puta. To je ono za što se molim.”

Posebnost njegove uloge jest činjenica da su podaci o životu svetog Luke vrlo škrti. Jedan od najplodnijih novozavjetnih pisaca, za kojeg se vjeruje da je napisao jedno od četiri evanđelja i Djela apostolska, zapravo je kroničar zbivanja u kojima drugi igraju glavne uloge. Stoga je Caviezel lik morao graditi iz temelja.

“Čitao sam Djela apostolska i tu i tamo pronalazio male tragove. Potom bih otišao na misu i molio nad njima. Također možemo vidjeti način na koji on piše, kakvim ga vidi sveti Pavao, pa sam ga počeo proučavati – puno sam učio i ispitivao ga o tome – i, polako, sve je dolazilo na svoje mjesto.”

“Mislim da je jedan od važnih dijelova to što je bio liječnik i živio određenim životnim stilom. Bio je bogat i sve je napustio. Zašto? Vidio je Pavla dok propovijeda. Je li to bio Pavao ili je Krist govorio kroz njega? Vjerujem da se radilo o potonjem i to je promijenilo njegov život. To je točka od koje sam krenuo.”

Upitan zašto većina vjerskih, kršćanskih filmova nije na razini kao što je bila Pasija, Jim je odgovorio kako mu se čini da se radi o konstantnom nalaženju ravnoteže između istine i milost.

Nekad je istina, prema njegovim riječima, prevladavala u filmovima takve tematike, dok je milost bila zapuštena.

“Vatra i sumpor otjerali su puno ljudi. Danas pak imamo milost bez istine. Ne radi se o izboru između istine i milosti već je oboje važno”, poručio je dodavši kako ljudi danas rade filmove u kojima “dobar lik postane bolji i završi kao najbolji”.

“Gdje je tu preobražaj? Jesu li ti likovi bili grešnici?” upitao je popularni glumac, dodavši kako će njihov film vjerojatno dobiti ocjenu “R” (filmska ocjena u SAD-u koja označava filmove koje osobe mlađe od 17 godina smiju vidjeti samo uz prisutnost roditelja ili skrbnika, op. a.).

“To je ono što se uistinu dogodilo. Teško je i za mene, ali kad pročitate o groznim stvarima koje je Neron radio, što ćete napraviti? Kako ćete to prikazati? Ili nemojte prikazati, možda samo da govorite o tome. Mi smo, ipak, odlučili pokazati, baš kao i u Pasiji. To je stvarnost tih događaja. Međutim, stvarne su i riječi koje nam je Isus uputio: ‘Ne bojte se – ja sam uvijek s vama; moćniji je onaj koji je u vama nego onaj koji je u ovom svijetu.”

Film “Paul, Apostle of Christ” trebao bi se u kinima pojaviti oko Uskrsa. I dok će Jim Caviezel utjeloviti svetog Luku, glavnu ulogu svetog Pavla tumačit će James Faulkner, mlađoj publici možda najpoznatiji po seriji Igra prijestolja.

Pogledajte trailer za film:

Tino Krvavica | Bitno.net