Biskup Los Angelesa, i jedan od najpoznatijih apologeta današnjice, Robert Barron, ovaj je tjedan održao govor na konferenciji studentskih katoličkih vođa u Chicagu, pred oko 8000 okupljenih slušatelja.

Barron je već dugi niz godina popularan među katoličkom mladeži jer je bio jedan od prvih propovjednika koji se koristio YouTubeom i Facebookom kako bi dopro do milijuna širom svijeta te je dobro upoznat s problematikom okretanja mladih od vjere i pronalaženjem načina kako ih zadržati.

U svojem se govoru usredotočio na naglašavanje nužnosti odvažnog prenošenja cjelovite vjere, utemeljenog na spremnosti da se i intelektualnim pristupom odgovori na pitanja koja svijet pred nas postavlja.

Obrazac za takav pristup Barron nalazi u Djelima apostolskim, biblijskoj knjizi koja nam „daje uzor kako djelovati“ u evangelizaciji.

Nasuprot ovom pristupu, postoji opasnost ‘razvodnjavanja’ Božje riječi, kroz različite poluistine koje nikoga ne mogu privući, a posljedica su našeg nedovoljnog poznavanja onoga što Bog govori, upozorio je biskup Los Angelesa.

Koristite riječi

Govoreći o nužnosti naviještanja, osvrnuo se na navodne riječi sv. Franje za koje, kako je rekao, ne postoji nijedan dokaz da ih je Franjo ikada izgovorio, a one glase: „Uvijek propovijedaj, a, ako je nužno, koristi riječi.“

„Mnogi ove riječi koriste kao opravdanje za pastoralni redukcionizam“, upozorio je Barron, navevši primjer isticanje ideje kako je „jedino što je potrebno brinuti se za siromašne“.

Ne dovodeći u pitanje važnost ove zadaće za katolike, podsjetio je da ona ne može biti dovoljna jer se po tome Crkva ne bi razlikovala od drugih vjerskih zajednica, ili dobrotvornih ustanova, posebice u doba u kojem, kako kaže, više od 50% krštenih katolika mlađih od 30 godina ističu kako nemaju doticaja s vjerom.

„Nije vrijeme za antiintelektualizam u našoj Crkvi! Mnogi mladi ljudi, koje zasigurno poznajete, vaši su prijatelji i kolege, napuštaju Crkvu zbog intelektualnih razloga”, istaknuo je biskup.

Krist ili čaj

Osvrnuo se potom i na nužnost odvažnog pristupa u naviještanju vjere. Napravivši usporedbu s prvim kršćanima koji su živjeli pod Rimskim Carstvom, zapitao se zašto je Rim koji je bio jako tolerantan prema različitim drugim religijama proganjao kršćane. Prema njegovim riječima, odgovor leži u činjenici da je čitav život kršćana bio prožet vjerom u Krista, a ne samo pobožni obredi. To je uzor i za nas:

„Ako je on Gospodin, sve u vašem životu pripada njemu. Vaš osobni život – da! Vaše tijelo – da! Vaša prijateljstva – da! Vaš politički život – da! Vaše zabavljanje – da! Čitav život!“

Alternativa ovom pristupu je ranije navedeno ‘razvodnjeno’ kršćanstvo koje ne može zapaliti niti osvojiti ikoga. Govoreći o tome, poslužio se pomalo šaljivom rečenicom jednog svećenika koji mu je rekao: „Kada je sveti Pavao propovijedao, izbijali bi neredi. Kada ja propovijedam, posluže mi čaj.“

Vrativši se ponovno Djelima apostolskim kao uzoru evangelizacije, biskup je rekao kako „u Djelima apostolskim čujemo da su ljudi pogođeni u srce kada su prvi učenici govorili. To je još i danas istinito. Umiljate duhovne poduke, govorenje onoga što svi drugi govore, neće nikoga pogoditi u srce, ali vjerujte mi, proglašavanje Isusova gospodstva će ih pogoditi ravno u srce”.

Nisu premladi

Pred kraj govora, Barron je otklonio kao neodrživu tezu da je biblijska poruka prezahtjevna da bi ju razumjele mlade generacije. Prisjetio se devetogodišnje djevojčice koja mu je prije nekoliko godina detaljno ispričala svu radnju i likove u Ratovima zvijezda, te kako je nakon toga rekao njezinoj majci:

„Istina je da je ova velika biblijska priča složena i prepuna čudnih imena, ali nijedno nije čudnije od Obi-Wan Kenobija, zar ne? Ako je vaše dijete to moglo naučiti, nemojte mi reći da ne može razumjeti Bibliju.“

Svoj je govor završio pozivom okupljenih na molitvu i podsjećanjem da svačiji život ima nekog ‘kralja’ kojeg osoba štuje, kao što su to činili Rimljani. U svjetlu toga, naš je zadatak hrabro ustati i reći: „Isus je naš kralj. Sve u našem životu pripada njemu“, zaključio je Barron.

Ivo Džeba | Bitno.net