Collage

Nakon što je poljski predsjednik na odlasku Bronisław Komorowski, koji se izjašnjava kao katolik, nedavno stavio svoj potpis na novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, u toj zemlji pokrenuta je rasprava treba li Crkva uskratiti pričest njemu i parlamentarnim zastupnicima vjernicima koji su glasali za sporni zakon, iako se protiv njega jasno izjasnila Poljska biskupska konferencija opisujući ga kao potpunu suprotnost katoličkom nauku o zaštiti života.

Podsjetimo, Komorowski (koji s dužnosti odlazi u četvrtak nakon što ga je na izborima porazio Andrzej Duda) nedavno je potpisao zakon koji je jedan od najpermisivnijih u Europi. Zakon dopušta zamrzavanje i pohranjivanje embrija, omogućuje korištenje embrija nakon smrti “davaoca” spolnih stanica koje su korištene za začeće i predviđa zabranu ugrađivanja embrija u tijelo biloške majke ako jedan od davaoca tu zabranu traži. Prije nego što je Komorowski potpisao zakon, što je bio jedan od njegovih posljednjih poteza kao predsjednika, dobio je pismo od predsjednika Poljske biskupske konferencije nadbiskupa Stanisława Gądeckog, koji je apelirao na njega od njega da zakon ponovno vrati na praspravu u Sejm, gdje bi se korigirale odredbe koje idu protiv života nerođenih. Apel nije prihvatio.

Rasprava koja ulazi u delikatno područje osobne savjesti razmahala se nakon što je kanonist Wojciech Góralski u razgovoru za jedne dnevne novine rekao kako je “glasovanje za zakon o in vitru i njegovo potpisivanje javan i težak grijeh”. Kao posljedica toga, rekao je Góralski, Komorowski i drugi katolici političari ne bi smjeli primati pričest, kako jasno definira zakonik Kanonskog prava u kanonu 915. gdje se navodi:

“Neka se primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu”.

“Primjenimo li posljedice toga kanona na čine predsjednika i zastupnika koji su podržali proceduru in vitro, vidimo kako je jasno da takvima ne treba dopustiti svetu pričest. Procedura o kojoj je riječ u potpunosti je u suprotnosti s Božjim zakonom”, rekao je Góralski i pokrenuo raspravu.

Kanonist je rekao kako svećenik koji na svetoj misi vidi nekog od tih političara treba podsjetiti u svojoj propovijedi na to kako vjernik u stanju teškog grijeha ne može pristupiti svetoj pričesti. Uvjet za pričest jest ispovijed koja uključuje iskreno pokajanje za svoj grijeh i popravljanje štete, rekao je svećenik, te dodao kako bi u ovom slučaju, bilo prikladno da političari “javno priznaju svoju pogrešku i pokaju se za nju”.

Nakon njegovih istupa krenula je  javna rasprava, a usred nje se dogodila situacija u kojoj se predsjednik Komorowski pričestio na euharistijskom slavlju u Varšavi kojim je 1. kolovoza obilježena obljetnica Varšavskog ustanka iz 1944.

Nakon toga, Poljska biskupska konferencija objavila je priopćenje koje je potpisao nadbiskup Andrzej Dzięga, predsjednik Vijeća za pravna pitanja konferencije. U njemu se to biskupsko tijelo očitovalo o cijelom problemu i naglasilo kako novodoneseni zakon o umjetnoj oplodnji “ide protiv prava na život djece začete tijekom procedure i ugrožava zaštitu života od njegova začeća. Iz tih razloga, katolik nikako ne može prihvatiti takav zakon”.

“Predsjednik i parlamentarni zastupnici”, nastavlja priopćenje, “podržali su taj zakon javno i tako postali izvorom sablazni za mnoge vjernike. Katolik koji svjesno i dragovoljno podržava in vitro metodu time prekida svoje zajedništvo s Katoličkom Crkvom”.

U priopćenju se potom jasno navodi:

“Vjernik koji se svjesno i dragovoljno suprotstavio dostojanstvu čovjeka glasajući za ili potpisujući zakon koji je legalizirao in vitro metodu, a želi pristupiti svetoj pričesti, mora se prije toga pomiriti s Bogom i Crkvom kroz sakrament ispovijedi, pokajati se za počinjeni grijeh i popraviti nanesenu štetu…U ovom slučaju treba znati da je grijeh počinjen javno, a sudjelovanje u donošenju zakona koji narušava dostojanstvo života jest posebno štetna sablazan. Iz tog razloga, takva osoba trebala bi se suzdržavati od pristupanja svetoj pričesti”.

Nakon toga priopćenje navodi i kako je “uskraćivanje pričesti delikatna situacija jer postoji mogućnost da se ta osoba ispovijedila”, te poručuje svećenicima kako treba prepustiti nadležnom biskupu da utvrdi postoji li za neku konkretnu osobu onaj uvjet “ustrajavanja u očitom teškom grijehu” zbog kojeg mu je moguće uskratiti pričest.

“U ovom važnom pitanju ponavljamo zajedno sa Sv. Pavlom: U ime Krista, zaklinjemo: pomirite se s Bogom!”, završava citatom iz druge Pavlove poslanice Korinćanima priopćenje koje su katolički komentatori već  opisali kao “jasnu poruku Crkve svim katolicima koji su politički i društveno angažirani”.

Podsjetimo, slična rasprava vodila se sredinom prošlog desetljeća u SAD-u kada je dio američkih biskupa bio za uskraćivanje pričesti katolicima političarima koji su glasali za zakone koji olakšavaju pristup abortusu. Tada je među biskupima nastala žestoka rasprava po tom pitanju, pa je većina njih ipak bila protiv te mjere smatrajući kako euharistiju ne treba “tretirati kao kaznu” nego bi pozitivan pastoralni pristup trebao biti djelotvorniji. Pogledamo li današnju situaciju i stanje u Demokratskoj stranci gdje su neki od najvatrenijih zagovornika abortusa osobe koje se deklariraju kao katolici (Nancy Pelosi primjerice), čini se kako je “pastoralni pristup” potpuno zakazao.

Poljski biskupi, čini se, ne žele ponoviti istu pogrešku i uputili su jasnu poruku političarima katolicima – u svom političkom djelvoanju imate odgovornost i obvezu slijediti katolički nauk, želite li se zvati katolicima i biti u sakramentalnom zajedništvu s Crkvom.

Goran Andrijanić | Bitno.net