Poljska biskupska konferencija oglasila se još jednom povodom inicijative za promjenu postojećeg zakona o abortusu u toj državi, te u pismu koje je potpisao pročelnik Ureda za pastoral obitelji biskupske konferencije ponovila kako je za “cjelovitu zaštitu života”, ali protiv prijedloga zakonske odredbe po kojem bi se kažnjavale majke za abortus.

U pismu upućenom djelatnicima biskupijskih ureda za pastoral obitelji, dr. Przemysław Drąg, svećenik koji vodi Nacionalni ured za pastoral obitelji, zahvaljuje se svima onima koji su sudjelovali, “radom ili molitvom” u formiranju zakonskog prijedloga građanske inicijative. Podsjetimo, nekoliko pro-life udruga predložilo je promjenu postojećeg zakona koji u ovom trenutku dopušta abortus u nekim slučajevima (silovanje, ugroženost zdravlja ili života majke ili “deformacija ploda”). Traži se potpuna zabrana abortusa (osim u slučajevima ugroženosti života majke).

Nakon zahvale, pismo svećenika Drąga pozabavilo se i temom povezanom s prijedlogom zakona o kojoj se dosta pisalo ovih dana. Riječ je, naime, o odredbi koja predviđa mogućnost kazne za majku koja je abortirala. Oko te odredbe povela se i rasprava unutar samog pro-life pokreta, jer mnogi smatraju kako ona dodatno stavlja pritisak na majke koje su “druge žrtve abortusa”. Senator Antoni Szymański, jedan od najpoznatijih i najuglednijih vođa pro-life pokreta, taj je prijedlog kritizirao, opisujući ga kao “nespretnu formulaciju” koja će društvo samo udaljiti, a ne približiti konsenzusu o zaštiti života nerođenih.

Sada su se i oko toga izjasnili biskupi.

“Biskupi podupiru svako duhovno, medijsko ili pravno djelovanje koje smjera prema cjelovitoj zaštiti ljudskog života… Istodobno su protiv prijedloga koji bi u poljsko zakonodavstvo uveo mogućnost kažnjavanja za majke koje dopuste ubojstvo djeteta”, stoji u pismu.

Inače, udruge Pro-Prawo do Życia i Ordo Iuris koje stoje iza inicijative Stop abortusu već su naglasile kako prijedlog doduše dopušta mogućnost kažnjavanja žena, ali naglasak ipak prebacuje na kažnjavanje liječnika koji je abortus napravio, te onih koji su majku na abortus određenim pritiscima natjerali.

Međutim, njihov argument je ovom jasnom intervencijom biskupa očito oslabljen. Biskupi su poručili kako iz zakona treba izbaciti mogućnost kažnjavanja žena i time očito priznali kako unutar prijedloga postoje odredbe o kojima je trebalo povesti širu raspravu prije nego što je on upućen u proceduru.

U ovome trenutku, građanska inicijativa Stop abortusu počela je prikupljati 100.000 potpisa građana potrebnih za pretvaranje njihove inicijative u zakonski prijedlog o kojem će se glasati u parlamentu. Sve su glasniji oni koji tvrde kako ovaj zakonski prijedlog ne odgovara vladajućoj stranci Pravo i pravednost (PiS), koja daje načelnu potporu zaoštravanju zakona o abortusu, ali ima već nekoliko žestokih političkih bojišnica na kojima vodi borbu, pa joj još jedna ne odgovara.

U svakom slučaju, situacija očitih podjela unutar samog pro-life pokreta o tome što zakonski prijedlog treba sadržavati dodatno je opterećenje za ovu inicijativu.

Goran Andrijanić | Bitno.net