U proteklih je godinu dana Institut zabilježio neto dobit od 16,1 milijuna eura. Također je završen preustroj računa te ih je zatvoreno gotovo 5000. U dokumentu se također napominje kako je papa Franjo, tijekom posjeta Institutu krajem prošle godine, zatražio da on odvija svoje djelatnosti poštujući etička načela „oko kojih nema pregovora“.

Institut za vjerska djela nastavlja svoj rad na obnovi, koji je poželio Sveti Otac – istaknuto je u godišnjem izvješću. U priopćenju se ističe kako je Papa naglasio potrebu poštovanja moralnih načela koji su sine qua non za Crkvu, Svetu Stolicu i samog Petrova nasljednika. Tom prigodom je također napomenuo kako Institut treba poštivati osobitosti svojega identiteta, usklađujući „učinkovitu djelatnost i bitnu pastoralnu narav svih aktivnosti“.

Izvješće za 2015. obznanjuje da je ostvarena neto dobit od 16,1 milijuna eura te da neto kapital iznosi 654 milijuna eura. Operativni rezultat za 2015. godinu iznosi 42,8 milijuna eura – u usporedbi sa 104,5 milijuna za 2014. godinu. Dobar rezultat je postignut unatoč nesigurnostima financijskoga tržišta te ekonomskim i geopolitičkim nesigurnostima, koje su se osobito osjetile u drugom dijelu prošle godine.

Trenutačno Institut ima oko 15 tisuća korisnika, koji uključuju predstavnike Svete Stolice i srodnih institucija, redovničke zajednice, druge katoličke ustanove, klerike, zaposlenike Svete Stolice te akreditirane pripadnike diplomatskoga zbora. Oko 75% klijenata ima sjedište u Italiji i Vatikanu, 15% u Europi, a 10% u ostalim dijelovima svijeta. Informiranje i komunikacija s korisnicima – stoji nadalje u priopćenju – poboljšano je i povećano: njih je više od 1500 sudjelovalo na jednom od seminara koji se organiziraju svaka tri mjeseca pri Institutu. Izvještaj k tome navodi korake koji su poduzeti kako bi se aktivnosti „Vatikanske banke“ uskladile s međunarodnim standardima, osobito ističući jačanje transparentnosti.

RV | Bitno.net