Novo ročište u netipičnom slučaju seksualnog zlostavljanja u Crkvi, onog među vatikanskim sjemeništarcima, iznjedrilo je proturječne iskaze o karakteru navodne žrtve i situaciji u sjemeništu Pija X. koje se nalazi unutar zidina Grada Vatikana.

Na saslušanju održanom u srijedu, 12. svibnja, pred vatikanskim sudom iskaze je dalo pet svjedoka, od kojih su četiri bili polaznici sjemeništa u vrijeme kada su se navodna zlostavljanja dogodila, javlja Catholic News Agency, čiji novinari mjesecima aktivno prate slučaj.

Podsjećamo, slučaj se vrti oko osobe L. G. (rođene 1993. godine) koju je navodno pet godina (od 2017. do 2012.) zlostavljao nekoliko mjeseci stariji sjemeništarac, a danas svećenik biskupije Como, Gabriele Martinelli.

Osim Martinellija, koji negira optužbe, vatikanski tužitelji optužnicu su dignuli i protiv vlč. Enrica Radicea (72), tadašnjeg rektora institucije. Njemu se na teret stavlja da je ometao istragu te štitio prvooptuženog.

Prema ranijem iskazu navodne žrtve, zlostavljanje je počelo u njegovoj sobi te se odvijala dva do tri puta tjedno. Prvo su se svodilo na dodirivanje genitalija i samo-stimulaciju, da bi kasnije preraslo u druge seksualne čine.

Polaznici sjemeništa Pija X., njih desetak u dobio od 12-18 godina, inače služe kao ministranti na liturgijskim slavljima u Bazilici sv. Petra, a L. G. je otkrio kako ga je Martinelli i tamo pokušao prisiliti na seksualne odnose, premda je, dodaje, uspio pobjeći.

Na jučerašnjem saslušanju svjedoci koji su poznavali i žrtvu i optuženika u vrijeme navodnih događaja, a neki su s L. G. dijelili i sobu, poručili su kako nisu direktno svjedočili zlostavljanju.

Jedan od svjedoka, Andrea Garzola, izjavio je kako ga je Martinelli jednom snažno uhvatio za genitalije u trenutku igre koja je prerasla u borbu. Dodao je, pak, kako to nije doživio kao pokušaj nečeg “seksualnog”.

Isti svjedok optuženika je opisao kao osobu sklonu zapovijedanju te iznimno blisku rektoru (drugooptuženom vlč. Radiceu). Dodao je i kako je čuo glasine o seksualnim aktivnostima među sjemeništarcima te da mu je jedan polaznik, Kamil Jarzembowski, rekao da se te glasine tiču Martinellija.

Jarzembowski je inače ranije pred sudom izjavio kako je osobno svjedočio situacijama u kojima je Martinelli seksualno zlostavljao L. G. te da se radilo o “desecima puta”. Jarzembowski, bivši cimer navodne žrtve koji je kasnije izbačen iz sjemeništa, slučaj je 2014. i prijavio.

Drugi svjedok, koji je zamolio da ga se identificira samo inicijalima jer će uskoro biti zaređen za svećenika, poručio je da je bio prijatelj s navodnom žrtvom koja mu je povjerila da ga Martinelli zlostavlja noću.

“Bio sam prijatelj s L. G. i mislim da mi ne bi lagao”, istaknuo je M.B, dodavši kako unatoč tome L. G. nije izgledao kao da se boji Martinellija te da se između njih odvijala komunikacija.

Treći svjedok Thomas Compagnoni nekoliko je godina mlađi od L.G. te je rekao da ga je navodna žrtva ohrabrivala da pristupi sjemeništu Pija X. te da tijekom svog boravka nikada nije čuo za zlostavljanja bilo kakve vrste.

O. Francesco Vicini, koji je prije ređenja pohađao sjemenište te sada služi kao zamjenik rektora, otkrio je pak da je godinu dana dijelio sobu s L. G. i Martinellijem, a ukupno dvije godine s L. G.

On je poručio kako su se žrtva i optuženi “sukobljavali gotovo oko svega” te da se “L. G. definitivno nije bojao Martinellija” i “nije bio jedan od onih koji bi ostao šutjeti, kad se s nečim ne bi slagao dao bi to jasno do znanja”.

U ranijoj izjavi, koju je dao uoči početka sudskog procesa, Vicini je istaknuo kako se ponašanje navodne žrtve s vremenom boravka u sjemeništu pogoršavalo te da je pokazivao “veliku ljubomoru” prema Martinelliju zbog “uloge koju je ovaj imao”.

“Martinelli je dominantna ličnost, ali ja ga poštujem”, poručio je tada Vicini.

Inače, na ranijem ročištu održanom u veljači ove godine drugi bivši sjemeništarci istaknuli su da je okruženje u sjemeništu bilo “nezdravo” mjesto “psiholoških pritisaka”, gdje su bile česte “homoseksualne šale” i drugi uznemirujući komentari.

Jedan od svjedoka istaknuo je tom prilikom da je Martinelli bio “pod zaštitom” bivšeg rektora Radicea koji ga je postavio na odgovornu poziciju, zaobišavši pritom druga dva člana osoblja koji su bili svećenici.

Drugi svjedok opisao je L. G. kao “izrazito vjerodostojnog”, ali i osjetljivog zbog teške obiteljske situacije.

Tada je također navedeno kako je odnos L.G.-a i Martinellija izgledao kao da se mrze, ali i da je potonji njemu i još jednom sjemeništarcu činio posebne usluge, kao da se boji što bi mogli otkriti o njemu.

Jedan od svjedoka prisjetio se kako je vidio da Martinelli dira genitalije drugog dječaka “poput implicitnog zahtjeva za seksualnim odnosom”. Taj je sjemeništarac, navodi, odbio Martinellija zbog čega je bio “marginaliziran” te su na njega vršeni pritisci da napusti sjemenište.

Dodajmo kako sjemenište inače vodi organizacija Opera Don Folci povezana s biskupijom Como za koju je optuženi zaređen.

Tamošnji biskup Oscar Cantoni također je u veljači ispitan pred sudom te je poručio kako su između rujna 2006. i srpnja 2012. postojale indicije o “nedoličnom seksualnom ponašanju” Martinellija, ali da u to vrijeme on nije bio klerik zbog čega njegov slučaj ne spada pod postojeće norme za svećeničko zlostavljanje maloljetnika. Također, naveo je kako se u biskupiji nitko nije žalio na njega.

“Otkad je stigao u Como, prvo kao đakon, a sada kao svećenik, ne postoji niti jedna optužba. Radilo se o prijelaznoj homoseksualnoj tendenciji koja je vezana uz adolescentsku dob.”

Sljedeće ročište zakazano je za 7. lipnja.