Dva talijanska svećenika izvedena su u srijedu pred vatikanski sud gdje su protiv njih pročitane optužnice za slučajeve višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja u sjemeništu sv. Pija X.

Za sam čin zlostavljanja optužen je otac Gabriele Martinelli (28) dok je vlč. Enrico Radice (72) optužen da je kao tadašnji rektor sjemeništa ometao istragu, javlja Catholic News Agency.

Ono što ovaj slučaj čini posebno važnim su okolnosti navodnog zločina.

Naime, sjemenište sv. Pija X. nalazi se na teritoriju Države Grada Vatikana, a njime upravlja vjerska organizacija Opera Don Folci sa sjedištem u Comu, biskupiji za koju je zaređen i Martinelli. U sjemeništu, piše CNA, živi desetak sjemeništaraca od 12 do 18 godina, koji obično služe kao ministranti na svetim misama u bazilici sv. Petra.

Drugo, tužitelji tvrde da se sve dogodilo u rasponu od pet godina, između 2007. i 2012., u vrijeme kada su Martinelli i navodna žrtva bili maloljetni. Martinelli je tada, prema izvještajima, bio bivši član sjemeništa, ali ga je posjećivao te mentorirao mlađe polaznike.

Sadašnji svećenik optužen je da je koristio upravo svoj autoritet i povjerenje dječaka te jednog od njih (naveden samo kao L. G.) prisilio na “seksualne odnose, sodomiju i masturbaciju”. Prisila je, stoji u optužbi, uključivala nasilje i prijetnje.

L. G. je imao 13 godina kada su navodni zločini započeli te su potrajali do nakon što je napunio 18 godina. On ih je prvi i prijavio, no njegove je optužbe odbacio vlč. Enrico Radice, tadašnji rektor. Dapače, Radice je optužen da je 2013. pisao biskupu Coma Diegu Attiliu Colettiju u obranu Martinellija, tvrdeći pritom kako se radi o “fumus persecutionis” – latinski izraz kojim se označava (politički) progon neke osobe.

Nekadašnjeg rektora također se sumnjiči da je kasnije odaslao pismo u kojem je “glumio” biskupa Colettija te koristio biskupijske oznake u zaglavlju kako bi najavio “skorašnje” svećeničko ređenje Martinellija.

Dodajmo kako navodna žrtva nije jedina koja je podnijela optužbe protiv njega. Godine 2014. to je učinio drugi sjemeništarac Kamil Jarzembowski koji tvrdi da je osobno svjedočio zlostavljanju L. G.

Ubrzo nakon optužbi Jarzembowski je izbačen iz sjemeništa, dok je Martinelli 2017. zaređen.

Upravo je u to vrijeme i reaktualiziran cijeli slučaj, nakon što su o njemu počeli pisati talijanski mediji. Potaknut njima Vatikan je pokrenuo istragu, ali je ona zaustavljena zbog zastare. Papa Franjo u međuvremenu je donio posebnu odredbu kojom je dopustio da se slučaj nastavi.

U rujnu 2019. vatikanski promotor pravde zatražio je podizanje optužnice protiv dvojice talijanskih svećenika.

Inače, kardinal Carlo Maria Viganò je u lipnju 2019. godine, u razgovoru za Washington Post, kritizirao odnos Vatikana prema dva slučaja seksualnih zlostavljanja. Jedan od njih je bio upravo slučaj Martinelli.

Viganò je tada ustvrdio kako je ovaj slučaj zataškan od strane tadašnjeg biskupa Coma, Diega Colettija, ali i kardinala Angela Comastrija, generalnog vikara pape Franje za Vatikan.