“U sebi sam mislio: čini što hoćeš, samo se požuri i otiđi. Želim spavati jer sutra imam školu”, posvjedočio je u srijedu na vatikanskom sudu L.G., navodna žrtva višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja u vatikanskom sjemeništu Pija X.

U trosatnom iskazu 28-godišnji L.G. je progovorio o detaljima zlostavljanja za koje je optužen njegov vršnjak Gabriele Martinelli (stariji sedam mjeseci), danas zaređeni svećenik. Prema optužnici, Martinelli je L.G.-a prisilio na “seksualne odnose, sodomiju i masturbaciju”, koristeći se pritom nasiljem i prijetnjama. Tužitelji također tvrde da se sve dogodilo u rasponu od pet godina, između 2007. i 2012., u vrijeme kada su Martinelli i navodna žrtva (rođena 1993.) bili maloljetni.

Prema iskazu navodne žrtve, zlostavljanje je počelo u njegovoj sobi te se odvijala dva do tri puta tjedno. Prvo su se svodilo na dodirivanje genitalija i samo-stimulaciju, da bi kasnije preraslo u druge seksualne čine, prenosi CNA čiji novinari aktivno prate suđenje.

“Martinelli je tijekom noći došao u moj krevet. Bilo mi je to iznimno čudno jer sam bio mlad i još nisam ušao u svijet seksualnosti. U mjestu odakle dolazim nikad nisam čuo ništa o seksu. Osjećao sam se zbunjeno, nisam znao što se događa”, izjavio je L.G, dodavši kako je situacija u njegovom rodnom mjestu bila izazovna s društvene strane jer su o njegovoj obitelji te razvodu njegovih roditelja kolale glasine. Odlazak u sjemenište bila je njegova šansa za “društveno iskupljenje”, zbog čega ga nije htio napustiti čak niti nakon što su počela zlostavljanja, poručio je.

L.G. je posvjedočio kako je pokušao biti što glasniji tijekom epizoda s Martinellijem kako bi privukao pozornost, no ili ga nitko nije čuo ili su ga ignorirali. S druge strane, paralizirao ga je strah da će njegovi vršnjaci doznati za zlostavljanja ili što će misliti njegovi roditelji i lokalni svećenik ako saznaju.

Navodna žrtva ustvrdila je i kako se tijekom godina pomirila sa zlostavljanjem te prestala fizički reagirati. Jedina utjeha bila mu je škola, gdje je, kako kaže, mogao iskusiti jedine trenutke “slobode i normalnosti”, za razliku od sjemeništa gdje “nije postojala sloboda kretanja ili misli”.

Osim u sjemeništu, L.G. je istaknuo i kako ga je Martinelli pokušao prisiliti na seksualne odnose u prostoriji na trećem katu Bazilike sv. Petra, gdje se polaznici sjemeništa Pija X. pripremaju za ministriranje, ali da je uspio pobjeći.

Uz Martinellija, u slučaju koji je Vatikan otvorio za javnost, optužen je i vlč. Enrico Radice (72), tadašnji rektor koji je, prema navodima, ometao istragu i štitio prvooptuženog.

L.G. a u svojem je iskazu istaknuo kako je 2009. razgovarao s o. Radiceom o svojim problemima s Martinellijem, no u općenitim terminima te nije izravno spomenuo seksualno nasilje. Radice se navodno loše ponio prema njemu, rekavši mu da je samo “ljubomoran” te prijetio da će nazvati njegovu obitelj i svećenika te ga izbaciti iz sjemeništa.

Navodna žrtva istaknula je kako kasnije nije pokušavala prijaviti zlostavljanje, ali da danas žali što nije bio izravniji u razgovoru s bivšim rektorom.

Dodaje kako se nakon napuštanja sjemeništa 2013. sastao s biskupom Coma Diegom Colletijem (čijoj biskupiji pripada Gabriele Martinelli), tražeći pomoć za financiranje psihološke pomoći.

L.G. je istaknuo kako mu je biskup Coletti poručio da napiše pismo te mu savjetovao da se “distancira od Crkve” i “živi svoj život”. Bivši sjemeništarac sastavio je pismo uz pomoć svećenika, istaknuvši kako je u sjemeništu pretrpio psihološko manipuliranje i “seksualno nasilje”, no odgovor nije dobio.

Te godine je, tvrdi, također imao kratak sastanak s biskupom Vittorijem Lanzanijem, na kojem je eksplicitno opisao nasilje koje je pretrpio, ali ni tu nije bilo odgovora. Lanzani je u to vrijeme bio drugi odgovorni za Baziliku sv. Petra nakon umirovljenog kardinala Angela Comastrija kojeg se na ranijem ročištu također dovelo u vezu sa slučajem. Svjedoci su tada ustvrdili kako je Comastri bio upoznat s optužbama za seksualno zlostavljanje, ali ih je odbacio. Spomenuto ročište održano je svega nekoliko dana nakon što je papa Franjo prihvatio kardinalovo odreknuće od službe.

Lanzani bi također trebao svjedočiti na sudu i to 26. ožujka kada je zakazano sljedeće ročište. Na njemu će se pojaviti i bivši sjemeništarac Kamil Jarzembowski koji tvrdi da je osobno svjedočio zlostavljanju L.G.-a (kasnije je izbačen iz sjemeništa) te je 2014. slučaj i prijavio.

Inače, navodna žrtva izjavila je kako je 2017. o slučaju pisala i papi Franji, na sugestiju Alessandra Flaminija, također polaznika sjemeništa Pija X., koji je poručio da će pismo odnijeti Svetom Ocu. Prema iskazu L.G.-a, Flamini je pismo bacio kada je saznao da se u njemu spominje i biskup Lanzani, navodno njegov prijatelj.

Zanimljivo je kako je Flamini već svjedočio na vatikanskom sudu. Tada je, zajedno s još dvoje kolega, poručio kako je u sjemeništu vladala nezdrava atmosfera te da su nadređeni znali za neprilično ponašanje i optužbe protiv Martinellija, ali su ih ignorirali.

L.G. je tijekom svjedočenja poručio i kako danas ima problema sa spavanjem te ozbiljnih poteškoća na polju odnosa i seksualnosti. Također, odustao je od svećeništva zbog “odvratnosti i odbojnosti” koje osjeća prema crkvenom okruženju, a sama pomisao na ponovni ulazak u sjemeništa uzrokuje mu mučnine.

Što se tiče optuženika, oni su u ranijem iskazu negirali zlodjela koja im se stavljaju na teret.

Gabriele Martinelli pred sudom je poručio kako su optužbe protiv njega “neosnovane” te da su za cilj imale spriječiti njegovo svećeničko ređenje i “udariti” na sjemenište. Dodao je i da su ti navodi rezultat unutarnjeg sukoba između progresivaca i tradicionalista (L. G. je navodno bio posvećen tradicionalnom latinskom obliku mise).

Što se tiče o. Radicea, on je na ročištu u studenom prošle godine izjavio kako nikada nije primio pritužbu protiv Martinellija, optuživši pritom navodnu žrtvu i Jarzembowskog da su izmislili priču zbog “ekonomskih interesa”. Tom prilikom istaknuo je kako su optužbe zapravo osveta Jarzembowskog jer ga je izbacio iz sjemeništa.

Njihovi odvjetnici su u četvrtak, dan nakon svjedočenja L.G.-a, pred sudom pokušali ukazati na kontradikcije i nepodudarnosti između pisane izjave koju je navodna žrtva poslala Vatikanskom promotoru pravde (tj. tužitelju) i iskaza kojeg je dao u srijedu. Također su tvrdili da je odnos između Martinellija i L.G.-a bio konsenzualan.