Netipičan slučaj navodnog seksualnog zlostavljanja i zataškavanja u sjemeništu Pija X. dobio je svoj nastavak na petom ročištu koje se u srijedu odvilo na vatikanskom sudu.

Tom prilikom tri bivša sjemeništarca posvjedočila su o nezdravoj kulturi ruganja i zloupotrebe moći, javlja Catholic News Agency. Svjedoci su također naveli da su odgovorne osobe ignorirale i odbacile pritužbe za zlostavljanje.

Među njima naveden je i kardinal Angelo Comastri, Papin vikar za Državu Grada Vatikana.

Okolnosti netipičnog slučaja

Kao što smo već pisali, u središtu procesa su dva svećenika: otac Gabriele Martinelli (28) te vlč. Enrico Radice (72). Prema optužbi, Martinelli je jednog od dječaka (identificiran sam kao L.G) prisilio na “seksualne odnose, sodomiju i masturbaciju”, koristeći se pritom nasiljem i prijetnjama.

Vlč. Radice je pak optužen da je kao tadašnji rektor sjemeništa ometao istragu.

Ono što ovaj slučaj čini posebno važnim su okolnosti navodnog zločina.

Naime, sjemenište sv. Pija X. nalazi se na teritoriju Države Grada Vatikana, a njime upravlja vjerska organizacija Opera Don Folci sa sjedištem u Comu, biskupiji za koju je zaređen i Martinelli. U sjemeništu živi desetak sjemeništaraca od 12 do 18 godina, koji obično služe kao ministranti na svetim misama u bazilici sv. Petra.

Drugo, tužitelji tvrde da se sve dogodilo u rasponu od pet godina, između 2007. i 2012., u vrijeme kada su Martinelli i navodna žrtva (rođena 1993.) bili maloljetni. Martinelli je tada, prema izvještajima, bio bivši član sjemeništa, ali ga je posjećivao te mentorirao mlađe polaznike.

Kultura ismijavanja i ‘homoseksualno ponašanje’

Tri svjedoka tužiteljstva koja su se u srijedu pojavila na vatikanskom sudu potvrdila su da je okruženje u sjemeništu bilo “nezdravo”.

Jedan je tako istaknuo da je Martinelli bio “pod zaštitom” bivšeg rektora koji ga je postavio na odgovornu poziciju, zaobišavši pritom druga dva člana osoblja koji su bili svećenici.

“Rektor je od početka dopustio Martinelliju da se osjeća poput svećenika”, poručio je svjedok koji je sjemenište napustio nakon mjesec dana. Kao uzrok naveo je “iscrpljenost” okolinom prepunom ogovaranja i ismijavanja zbog fizičkog izgleda ili “ženskastog ponašanja”.

Premda su svjedoci izjavili da nemaju direktnog saznanja o zlostavljanju dječaka L.G., onako kako se navodi u optužnici, istaknuli su kako su upoznati s Martinellijevim nepriličnim ponašanjem prema drugima. Ono je, naveli su, uključivalo seksualne ponude i diranje genitalija određenih dječaka.

U izvješću sa suđenja, CNA navodi i kako su bivši sjemeništarci svoj nekadašnji dom opisali kao mjesto “psiholoških pritisaka”, gdje su bile česte “homoseksualne šale” i drugi uznemirujući komentari. Optuženik je pritom opisan kao “dominantna, iznimno snažna” osoba “homoseksualnog ponašanja”.

Što se tiče samog L.G., jedan svjedok opisao ga je kao “izrazito vjerodostojnog”, ali i osjetljivog zbog teške obiteljske situacije.

Drugi je pak naveo kako je odnos L.G.-a i Martinellija izgledao kao da se mrze, ali i da je potonji njemu i još jednom sjemeništarcu činio posebne usluge, kao da se boji što bi mogli otkriti o njemu.

Kako navodi CNA, taj drugi student trebao je također svjedočiti u srijedu, ali se nije pojavio.

Jedan od svjedoka prisjetio se kako je vidio da optuženi dira genitalije jednog dječaka “poput implicitnog zahtjeva za seksualnim odnosom”. Taj je sjemeništarac, navodi, odbio Martinellija zbog čega je bio “marginaliziran” te su na njega vršeni pritisci da napusti sjemenište. To se i dogodilo.

I ta je navodna žrtva trebala svjedočiti 24. veljače, ali ga je sud iz nepoznatih razloga ispričao.

Ignoriranje pritužbi

Sva trojica svjedoka istaknula su da su nadređeni znali za neprilično ponašanje i optužbe protiv Martinellija. Jedan bivši sjemeništarac tako je naveo kako je “poprilično siguran” da su odgovorni bili obaviješteni o optužbama za zlostavljanje, kako tadašnji rektor “vlč. Radice nije učinio ništa” te da je svaka žalba njemu upućena bila ignorirana.

Drugi svjedok naveo je da je poslao anonimno pismo papi Franji dvije godine nakon napuštanja sjemeništa, obavijestivši ga o stvarima koje se tamo događaju. Dodao je i kako ga je L.G. također jednom zamolio da Papi odnese njegovo pismo, ali je odbio “jer mu se nije dalo i nije imao priliku”.

Ispitanici su također naveli kako je sa pritužbama za seksualno zlostavljanje u sjemeništu Pija X. bio upoznat i kardinal Angelo Comastri, generalni vikar Njegove Svetosti za Državu Grada Vatikana i nadsvećenik papinske bazilike Sv. Petra.

Prema navodima, on je optužbe nazvao “klevetama i lažima” te ih je odbacio. Također, tijekom suđenja spomenuto je kako je moguće da je Comastri blokirao smjenu tadašnjeg rektora vlč. Enrica Radicea, jednog od optuženih.

Četvrti svjedok: L.G. mi se povjerio

Na sudu se u ulozi svjedoka pojavio i o. Pierre Paul, voditelj zbora bazilike sv. Petra Capella Giulia, koji je posvjedočio da mu se L.G. povjerio.

“Nikada mi nije eksplicitno rekao što mu se dogodilo, ali bio je jasno da se radi o problemima na emocionalno-seksualnom području.”

O. Paul slučaj je prijavio Komisiji za zaštitu maloljetnika 2017., poručivši kako je to htio učiniti i ranije, ali ga je u tome zaustavio L.G.

Dodajmo kako su raniji medijski izvještaji navodili da je navodna žrtva sama prijavila zlostavljanje poslavši četiri anonimna pisma o. Radiceu, kardinalu Comastriju, biskupu Diegu Colletiju iz biskupije Como i papi Franji.

Također, 2014. godine slučaj je prijavio bivši sjemeništarac Kamil Jarzembowski koji tvrdi da je osobno svjedočio zlostavljanju L.G.-a. Ubrzo nakon optužbi Jarzembowski je izbačen iz sjemeništa, dok je Martinelli 2017. zaređen za svećenika biskupije Como.

Inače, oba optuženika negiraju zlodjela koja im se stavljaju na teret.

Gabriele Martinelli ranije je pred sudom poručio kako su optužbe protiv njega “neosnovane” te da su za cilj imale spriječiti njegovo svećeničko ređenje i “udariti” na sjemenište. Dodao je i da su ti navodi rezultat unutarnjeg sukoba između progresivaca i tradicionalista (L. G. navodno je bio posvećen tradicionalnom latinskom obliku mise).

Što se tiče o. Radicea, on je na ročištu u studenom prošle godine izjavio kako nikada nije primio pritužbu protiv Martinellija, optuživši pritom navodnu žrtvu i Jarzembowskog da su izmislili priču zbog “ekonomskih interesa”. Tom prilikom istaknuo je kako su optužbe zapravo osveta Jarzembowskog jer ga je izbacio iz sjemeništa.

Zašto je Martinelli zaređen?

U četvrtak ujutro vatikanski sud ispitao je biskupa Oscara Cantonija koji upravlja biskupijom Como od 2016.

Prije njega na tom je mjestu bio sadašnji biskup u miru Diego Coletti, koji zbog medicinskih razloga, navodi CNA, nije prisustvovao ročištu.

Cantoni je izjavio kako je prije ređenja Martinellija razgovarao s rektorom sjemeništa sv. Pija X., kao i rektorom Papinske francuske bogoslovije u Rimu gdje je optuženi studirao za svećenika te dobio preporuke za njegovo stupanje u svećeničku službu.

Biskup je priznao kako su između rujna 2006. i srpnja 2012. postojale indicije o “nedoličnom seksualnom ponašanju” Martinellija, ali da u to vrijeme on nije bio klerik zbog čega njegov slučaj ne potpada pod postojeće norme za svećeničko zlostavljanje maloljetnika. Također, naveo je kako se u biskupiji nitko nije žalio na njega.

“Otkad je stigao u Como, prvo kao đakon, a sada kao svećenik, ne postoji niti jedna optužba. Radilo se o prijelaznoj homoseksualnoj tendenciji koja je vezana uz adolescentsku dob.”

Uloga kardinala Comastrija

U lipnju 2019. nadbiskup Carlo Maria Viganò je u razgovoru za Washington Post kritizirao odnos Vatikana prema ovom slučaju te prvi puta s njim povezao kardinala Comastrija, optuživši ga za zatašakvanje.

Ime nadsvećenika papinske bazilike Sv. Petra spomenuto je i tijekom suđenja kada je navedeno da ga je navodna žrtva, putem anonimnog pisma, obavijestila o zlostavljanju u sjemeništu Pija X.

No novi iskazi svjedoka protiv Comastrija došli su u zanimljivom trenutku, samo nekoliko dana nakon što je papa Franjo prihvatio njegovo odreknuće od službe.

Isprva vijest o odreknuću nije izazvala previše pažnje, vjerojatno i zbog toga što je isti dan, 20. veljače, Sveti Otac prihvatio ostavku kardinala Roberta Saraha, dotadašnjeg prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.

Također, oba kardinala su napunila dob za umirovljenje od 75 godina. Sarah je tako 75. rođendan proslavio u lipnju, dok je Comastri u rujnu napunio 77.

No tajming njegove ostavke – dvije godine nakon što je već napunio dob za umirovljenje i nekoliko dana uoči ročišta na kojem su svjedoci protiv njega iznijeli optužbe za zataškavanje – otvorio je vrata brojnim špekulacijama.

Na slučaj se osvrnuo i poznati vatikanolog John L. Allen.

On je u svojoj analizi na portalu Crux napisao kako iskazi svjedoka otvaraju mogućnost procesa protiv kardinala.

“Premda se vrijednost tih svjedočenja treba kritički ispitati, ona u najmanju ruku stvaraju temelj za otvaranje istrage protiv 77-godišnjeg Comastrija koja, ovisno o ishodu, može dovesti do optužbe za nemar.”

U tom se slučaju, naglašava Allen, ne bi radilo samo o kanonskom procesu zbog kojeg bi u pitanje došao Comastrijev klerički status, već bi, jer se sve odvilo u Vatikanu, došlo do građanskog procesa u skladu s vatikanskim pravnim sustavom.

“Do danas na vatikanskom sudu niti jedan visoki klerik nije optužen za kazneno djelo, zbog čega mnogi sumnjaju da je sustav dizajniran kako bi takve visoko rangirane pojedince sačuvao od izlaganja. U slučaju da se ništa ne poduzme protiv Comastrija, te bi impresije bile zacementirane. No ako sustav bude djelovao, mnogi bi mogli zaključiti da je napokon nastupila istinska reforma.”

Allen priznaje kako nije potpuno jasno koliku je vlast Angelo Comastri imao nad sjemeništem Pija X. Naime, biskup Oscar Cantoni u srijedu je izjavio kako je o tome i sam razgovarao s Comastrijem koji mu je poručio da je Vatikan odgovoran isključivo za službu koju sjemeništarci vrše u Bazilici sv. Petra, ali ne i za unutarnje poslove sjemeništa.

“Uspio sam razjasniti da konačna odgovornost spada na biskupiju Como”, poručio je biskup Cantoni.

Allen također ističe kako, za sada, protiv vatikanskog kardinala postoje samo nepotkrijepljeni iskazi nekolicine svjedoka da su Comastri i njegovi podređeni znali za zlostavljanje.

“Koliko je zapravo znao i što je, ako je uopće, napravio s tim informacijama, ostaje nepoznato”, napisao je priznati vatikanolog, dodavši kako je upravo to vrsta pitanja s kojima bi se u sklopu formalne istrage trebao pozabaviti Vatikanski promotor pravde (tj. tužitelj).

“Napokon, Vatikan je odlučio dopustiti da se suđenje protiv Martinellija odvija potpuno javno, dijelom i kako bi dobio kredit na transparentnosti. No cijena tog kredita je da Vatikan mora biti viđen kako djeluje po informacijama koje se prikupe tijekom procesa, čak i ako izgleda da njihov trag vodi do Princa Crkve.”