18:00 Hrvatski katolički tjednik „Glas Koncila“ pokrenuo je digitalnu knjigu sjećanja i zahvalnosti u spomen na preminuloga papu emeritusa Benedikta XVI. Hrvatski vjernici na taj način imaju priliku oprostiti se od pape koji je posjetio Hrvatsku 2011. godine i s njom ostao povezan na brojne načine. Glas Koncila stoga prikuplja misli, sjećanja i fotografije na papu Josepha Ratzingera kao znak trajne zahvalnosti.

16:30 Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.:

“‘Hrvatski narod pripada Europi’ – poručio je prigodom posjeta Hrvatskoj papa Benedikt XVI., koji je snažno zagovarao naš ulazak u Europsku uniju, jasno naglašavajući doprinos hrvatskog naroda europskim duhovnim i moralnim vrijednostima.

Kao temelj slobodnog i pravednog društva, tijekom svog bogatog i plodonosnog pontifikata, isticao je savjest i stalno preispitivanje naših postupaka na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini. Pozivao je europske narode da pomažu očuvanju i obnovi zajedničke baštine ljudskih i kršćanskih vrijednosti”, naveo je u izrazu sućuti Plenković.

16:05 Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio osvrnuo se na susrete s Benediktom XVI., istaknuvši da ga je papa Ratzinger odgajao jer je unatoč velikom teološkom znanju ostao jednostavan. “Govorio je tako blago da je to zračilo na sve nas. Malo kad je završio govor, a da nije bio popraćen pljeskom. Bilo nam je jasno kada je Ivan Pavao II. umro da je najnormalnije da ga naslijedi kardinal Ratzinger s takvom snagom duha i takvim teološkim znanjem. Zadivljujuće je kako je na jednostavan način iznosio tako duboke teološke istine“, rekao je kardinal Puljić.

15:56 Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) uputilo je 31. prosinca pismo sućuti povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI.. Predsjedništvo CCEE dijeli tugu pape Franje i moli sve crkvene zajednice u Europi da molitvama prate Benedikta XVI. na njegovom posljednjem putovanju.

Foto: Frippitaun/Shutterstock

15:07 Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je 31. prosinca odredbe župnicima, župnim upraviteljima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima – svima, povodom smrti blagopokojnog pape u miru Benedikta XVI. Između ostaloga, propisao je i molitvu za pokojnog Papu emeritusa:

Pomolimo se.
Bože, koji si htio svojom neizrecivom odredbom slugu svoga Benedikta ubrojiti među vrhovne svećenike, podaj, molimo te, da se on, koji je bio na zemlji namjesnikom jedinorođenoga Sina tvoga, pridruži na vijeke zboru tvojih svetih prvosvećenika. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

R. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine.
O. I svjetlost vječna svijetlila njemu.
R. Počivao u miru.
O. Amen.

14:49 Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić za HKR je komentirao značaj Benedikta XVI.: “„Papa Benedikt, jedan od najvećih teologa dvadesetog stoljeća, suvremeni crkveni naučitelj i crkveni otac napustio nas je, otišao je u kuću Očevu, a zapravo u toj veličini on je sebe prepoznavao kao jednostavnog trudbenika, radnika u vinogradu Gospodnjem. To je ono što je rekao kad je bio izabran za papu 2005. godine. Dakle, tako je on sebe doživljavao. Čovjek duboke, jednostavne vjere koji je u vremenu u kojem se svime eksperimentira zapravo htio reći da vjera nije način života s kojim se eksperimentira.”

13:56 Svjedočanstvo Luke Popova: Bio sam ateist koji je ismijavao Benedikta XVI., a onda mi je život iz temelja promijenila jedna njegova knjiga

Foto: Facebook

13:27 Kardinal Bozanić uputio okružnicu u kojoj je odredio:

1. Neka se već danas na misama zahvalnicama 31. prosinca, koje se budu slavile na području Zagrebačke nadbiskupije, u molitvu vjernika uvrsti i zaziv za pokoj duše pape emeritusa Benedikta XVI.;

2. To neka se učini i na svim misnim slavljima 1. siječnja 2023. godine, na svetkovinu Svete Marije Bogorodice;

3. Neka se u svim župama Zagrebačke nadbiskupije, po dobivanju ove obavijesti, oglase crkvena zvona, u skladu s mjesnim običajima;

4. Naknadno će biti objavljen termin mise zadušnice koja će se služiti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Foto: Alessio Pierdomenico/Shutterstock

13:00 Nadbiskup Želimir Puljić: “Smatram kako svaki član Crkve Katoličke ima razloga reći: Bogu hvala za papu Benedikta XVI., za jasnoću stavova i naučavanja i osobito za način kako je taj ‘ponizni suradnik’ vršio Petrovu službu; s osobitim osjećajem crkvenosti i sigurnosti, dostojanstveno i ponizno, s jasnom vizijom  budućnosti.“

12:47 Od pape emeritusa na Twitteru se oprostila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Odlazak pape Benedikta me žalosti. Suosjećam sa svim katolicima. Svojom ostavkom poslao je snažnu poruku. Sebe je vidio prije svega kao slugu Boga i njegove Crkve. Nakon što je njegova fizička snaga oslabila, nastavio je služiti snagom svojih molitava”, napisala je von der Leyen.

12:29 Pogreb Benedikta XVI., prema riječima ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice Mattea Brunija, trebao bi biti u četvrtak 5. siječnja 2023. u 9:30 na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Obred će prevoditi papa Franjo.

12:15 Papa Benedikt XVI. pohodio je Hrvatsku pod geslom “Zajedno u Kristu” u subotu i nedjelju 4. i 5. lipnja 2011. godine u povodu Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. U Zagrebu je boravio kratko, ali nam je ostavio sjećanja za čitav život… Ovdje možete pogledati fotografije Benediktovog pohoda Hrvatskoj

Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

11:47 U znak žalosti zbog preminuća pape emeritusa Benedikta XVI. u subotu 31. prosinca zvona bečke katedrale Sv. Stjepana zvonila su pet minuta a njima su se pridružila i zvona svih katedrala u Austriji, priopćila je Austrijska biskupska konferencija, prenosi Kathpress.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn istaknuo je duboku žalost zbog smrti Benedikta XVI. s kojim je desetljećima bio povezan, kao i neizmjernu zahvalnost. „Bio mi je uzor kao teolog, svećenik, biskup i suputnik. Sada u punini može iskusiti prijateljstvo Isusovo koje je naviještao“, rekao je kardinal Schönborn.

11:35 Od ponedjeljka ujutro 2. siječnja 2023. tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. bit će u bazilici Svetog Petra u Vatikanu kako bi se vjernici mogli oprostiti, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

11:30 Nadbiskup Georg Gänswein, dugogodišnji osobni tajnik pape emeritusa, pratio je Bendikta i u njegovim posljednjim satima i prenio da je papa u miru zamolio da se moli za njega.

„Papa emerius rekao je meni i svima koji su ga pratili u njegovim posljednjim satima: ‘Molim vas, molite za mene!’. Želio bih prenijeti ovu molbu pape emeritusa svima koje njegova smrt dotiče. Za mene njegova smrt znači veliki i osobni gubitak. Duboko sam zahvalan i istodobno jako tužan“, rekao je nadbiskup Gänswein, prenosi die Tagespost Stiftung.

______________________________________________

Vatican News prenio je vijest da je danas u 9:34 preminuo papa emeritus Benedikt XVI.

“S tugom vas obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI., preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Daljnje informacije bit će dostavljene što je prije moguće”, stoji u objavi.

Posljednjih dana zdravlje pape emeritusa se pogoršalo. U srijedu 28. prosinca papa Franjo pozvao je na molitvu za Benedikta te ga otišao posjetiti.

U molitvu su se uključile brojne biskupske konferencije diljem svijeta. Kardinal Bozanić uputio je hrvatskim vjernicima poziv na snažnu molitvenu blizinu prema umirovljenomu Papi.

„Papa Benedikt XVI. na brojne je načine očitovao svoju ljubav prema hrvatskim vjernicima i Hrvatskoj, čiji je vrhunac bio njegov pastirski pohod našoj Domovini i Zagrebu 2011. godine. U svakoj je prigodi i nakon toga jamčio svoju neprestanu molitvenu blizinu Crkvi i svim ljudima u našoj Domovini, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni. Stoga u ovim danima kao sinovi i kćeri Crkve u hrvatskom narodu zahvaljujmo Bogu za sve plodove, poznate i očima skrivene, koje su nam došli po služenju pape Benedikta XVI. te pozivam sve hrvatske vjernike na snažnu molitvu da Gospodin izlije svoju osnažiteljsku milost prema tom velikom sinu Crkve Katoličke i prijatelju hrvatskoga naroda“, kazao je kardinal.

Posljednja misa na kojoj je Benedikt XVI. koncelebrirao sa svojim dugogodišnjim pomoćnikom mons. Georgom Gänsweinom bila je jučer 30. prosinca.

Benedikt XVI. preminuo je okrijepljen sakramentima i pun nade u Kraljevstvo Božje.

Ovdje se možete podsjetiti na život i djelo pokojnog Pape emeritusa.