Vijeće europskih biskupskih konferencija pridružuje se molitvama cijeloga svijeta za pokoj duše pape emeritusa Benedikta XVI., koji je preminuo danas u 95. godini života.

Predsjednik CCEE-a, nadbiskup Gintaras Grušas posebno podsjeća na „europsko učiteljstvo koje je Benedikt XVI. produbljivao tijekom svog pontifikata, naglašavajući važnost kršćanskih korijena Europe i ističući nužan povratak Kristu i evangelizaciji za izgradnju civilizacije ljubavi”.

Biskupi Europe, dodaje predsjednik CCEE-a, “nastavit će razvijati europsko učiteljstvo Benedikta XVI., u uvjerenju da je samo Krist nada za Europu u sukobu”.

Interventi Benedikta XVI. glede Europe bili su mnogobrojni. Na poseban način, obraćajući se predsjednicima europskih biskupskih konferencija okupljenim na njihovu plenarnom zasjedanju 2012., papa emeritus pozvao ih je da razmišljaju o „neprolaznoj zadaći evangelizacije s novom hitnošću“.

Godine 2008. Benedikt XVI. je u poruci za Studijski dan posvećen temi „Kulture i religije u dijalogu“, u sklopu Godine međukulturalnog dijaloga koju je proglasila Europska unija, istaknuo: „Suvremena Europa, koja je pred trećim tisućljećem, plod je dva tisućljeća duge civilizacije. Svoje korijene ima kako u golemoj i drevnoj baštini Atene i Rima, tako i, iznad svega, u plodnom tlu kršćanstva, koje se pokazalo sposobnim stvarati nova kulturna nasljeđa, ugrađujući izvorni doprinos svake civilizacije.“

Predsjedništvo CCEE dijeli tugu pape Franje i moli sve crkvene zajednice u Europi da molitvama prate Benedikta XVI. na njegovom posljednjem putovanju i mole Gospodina da primi u nebo svog dobrog i vjernog slugu.

St. Gallen, 31. prosinca 2022.