S osjećajima ljudske tuge i kršćanske nade koju dijelimo s vjernicima diljem svijeta, primili smo vijest da se danas, 31. prosinca 2022. godine u 9.34 sati, u Očev dom, u 96. godini života, preselio papa emeritus Benedikt XVI., veliki sin Crkve Katoličke, duhovni otac i naučitelj neprolazne Nade u trećem tisućljeću.

Iz srca i duše uzdiže nam se zahvalnost Bogu što su Katolička Crkva i njezini vjernici mogli na svojem zemaljskom putu imati za predragoga nam hodočasnika, suputnika i duhovnoga oca Josepha Ratzingera – papu Benedikta XVI. On je kao nasljednik sv. Petra za svojega pontifikata pokazivao kako „ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem“ postaje vrli Kristov namjesnik na zemlji. A u godinama nakon umirovljenja Crkvu je pratio duhovnim očinstvom kakvo povijest ne pamti. Pozivam stoga na uzdizanje naših molitava Bogu za dušu toga velikana vjere katoličke i čovjeka prema kojemu su društva i kulture diljem svijeta gajile veliko poštovanje.

Istodobno određujem:

1. Neka se već danas na misama zahvalnicama 31. prosinca, koje se budu slavile na području Zagrebačke nadbiskupije, u molitvu vjernika uvrsti i zaziv za pokoj duše pape emeritusa Benedikta XVI.;

2. To neka se učini i na svim misnim slavljima 1. siječnja 2023. godine, na svetkovinu Svete Marije Bogorodice;

3. Neka se u svim župama Zagrebačke nadbiskupije, po dobivanju ove obavijesti, oglase crkvena zvona, u skladu s mjesnim običajima;

4. Naknadno će biti objavljen termin mise zadušnice koja će se služiti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Molimo da blagopokojnoga umirovljenoga papu Benedikta XVI. Presveta Bogorodica Marija slavno uvede u Kraljevstvo nebesko, ondje gdje kraljuje Bog – Ljubav, kojega nam je neumorno navješćivao i otkrivao u svojem plodnom pontifikatu i dugom životu. Duboko se nadamo da će On sada, iz vječnosti – pred licem Svevišnjega, zagovarati Crkvu u Hrvatskoj, našu Domovinu i cijeli svijet!

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački