Pogreb papa emeritusa Benedikta XVI., prema riječima ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice Mattea Brunija, trebao bi biti u četvrtak 5. siječnja 2023. u 9:30 na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Obred će prevoditi papa Franjo.

“U skladu sa željom Pape emeritusa, poreb će se održati u duhu jednostavnosti”, kazao je Bruni.

Vatikanski glasnogovornik je također objavio da je Benedikt XVI. primio bolesničko pomazanje prošle srijede na kraju mise u samostanu i u prisutnosti Memores Domini, koji mu svakodnevno pomažu godinama.

Papa Benedikt XVI. preminuo je jutros u 9:34.

Nadbiskup Georg Gänswein, dugogodišnji osobni tajnik pape emeritusa, pratio je Bendikta i u njegovim posljednjim satima i prenio da je papa u miru zamolio da se moli za njega.

„Papa emerius rekao je meni i svima koji su ga pratili u njegovim posljednjim satima: ‘Molim vas, molite za mene!’. Želio bih prenijeti ovu molbu Pape emeritusa svima koje njegova smrt dotiče. Za mene njegova smrt znači veliki i osobni gubitak. Duboko sam zahvalan i istodobno jako tužan“, rekao je nadbiskup Gänswein, kako prenosi die Tagespost Stiftung.

Od ponedjeljka ujutro 2. siječnja 2023. tijelo Pape emeritusa bit će u bazilici Svetog Petra u Vatikanu kako bi se vjernici mogli oprostiti, poručili su također iz Tiskovnog ureda Svete Stolice.