U šumi informacija, reakcija i komentara koje je proteklih dana izazvala Fiducia Supplicans, deklaracija Dikasterija za nauk vjere o blagoslovu osoba u istospolnim i neregularnim vezama, nekako je ispod radara prošla vijest da se o njoj očitovao i papa Franjo.

Informaciju je prenijela Catholic News Service, službena informativna agencija američkih biskupa te je i objavljena na stranicama tamošnje biskupske konferencije, što joj daje popriličan kredibilitet.

Prema njoj, papa Franjo poručio je pred tridesetak svećenika koji djeluju u južnim predgrađima Rima kako blagoslov ne mijenja sakrament braka.

Izjava je izrečena na sastanku u župi sv. Jurja u Aciliji, a prenio ju je tamošnji župnik o. Antonio Vettorato, član reda kanosijanaca.

Sveti se Otac nije dugo zadržavao na toj temi, već je, odgovarajući na upit jednog svećenika, kratko poručio da dokument naglašava kako “ljudi trebaju biti dobrodošli” u crkvi.

“On ne uključuje sakrament braka, ne mijenja sakrament”, navodno je izjavio Sveti Otac.

Podsjećamo, Fiducia Supplicans izazvala je dijametralno suprotne reakcije unutar Katoličke Crkve, uključujući i biskupske konferencije, nakon što je dopustila neformalni blagoslov istospolnih i neregularnih parova (pod potonjim se misli na vanbračne seksualne zajednice muškarca i žene). Pritom se u dokumentu inzistira da sam blagoslov ne predstavlja i legitimaciju tih parova, tj. načina života koji je suprotan Nauku Crkve. Naknadno je njegov sadržaj morao pojasniti i sam autor, prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Víctor Manuel Fernández.

– Pročitajte više: Fiducia Supplicans i Simonina ‘životna teologija’

Inače, na sastanku u župi sv. Jurja, papa Franjo dotaknuo se i Sinode o sinodalnosti, poručivši svećenicima “da ne žure” s njenom implementacijom.

Podsjetivši da je putovanje stvaranja sinodalne crkve započelo prije 50 godina sa svetim papom Pavlom VI, istaknuo je da “sinoda nije nešto što ima rok”.

Od svećenika je zatražio i da “čeznu za time da sinodalnost uhvati korijena u životu crkve”, zaključivši: “Vjerujem da je to crkva koju trebamo očekivati.”