Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 12. veljače u privatnu audijenciju u Apostolskoj palači argentinskog predsjednika Javiera Mileija, dan nakon što je proglasio svetom prvu argentinsku sveticu, javlja Vatican News.

Predsjednik Javier Gerardo Milei i papa Franjo prvo su se nakratko susreli u nedjelju, 11. veljače, na marginama svečane mise koju je Papa predvodio u bazilici svetog Petra i tijekom koje je kanonizirao Mariju Antoniju iz San José de Paz y Figueroa, u svijetu poznatu kao “Mama Antula”.

U ponedjeljak, 12. veljače Papa Argentinac dočekao je Predsjednika Argentine na privatnoj audijenciji u Apostolskoj palači.

Predsjednik Milei bio je u pratnji sestre, Karine Milei, koja služi kao glavna tajnica Predsjedništva Argentine. Novoizabrani Predsjednik prisegnuo je 10. prosinca 2023. godine.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u kojem se navodi da se predsjednik Milei potom sastao s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Tijekom srdačnih razgovora, koji su se vodili u Državnom tajništvu, izražena je zahvalnost za dobre odnose između Svete Stolice i Republike Argentine, te volja za njihovim daljnjim jačanjem, stoji u priopćenju.

Stranke su razmotrile i program nove Vlade za borbu protiv gospodarske krize, navodi se. Pozornost se zatim usmjerila na različite teme međunarodnog karaktera, posebice na aktualne sukobe i predanost miru među narodima.

Inače, susret Mileija i Franje kulminacija je zatopljenja odnosa između dvojice poglavara.

Podsjećamo, novi argentinski predsjednik je ranije više puta vrijeđao Svetog Oca koristeći pogrdne izraze poput: “imbecil koji brani socijalnu pravdu”, “k***in sin koji propovijeda komunizam” i “predstavnik zla na Zemlji”.

Stoga su mnogi bili iznenađeni kad je Papa nazvao Mileija kako bi mu čestitao na pobjedi na izborima. Kasnije mu je Franjo poslao i krunicu, a prvi čovjek Argentine odgovorio je službenim pozivom poglavaru Katoličke Crkve da posjeti svoju rodnu zemlju.