Papa Franjo kontaktirao je novoizabranog predsjednika Argentine Javiera Mileija kako bi mu čestitao na pobjedi na nedavnim izborima. Novoizabrani predsjednik dužnost će preuzeti 10. prosinca.

Franjin poziv se dogodio jučer, a osobe bliske Mileiju su prema pisanju argentinskog Infobaea rekle da je razgovor bio “ugodan i vrlo dobar”.

Osoba koja je omogućila kontakt bio je Papin oftalmolog Fabio Bartucci, a poziv je potvrdio i Tiskovni ured Svete Stolice.

Infobae navodi da je tijekom razgovora novi predsjednik uputio Franji poziv da iduće godine posjeti Argentinu kao „državni poglavar i predvodnik Crkve“. Papa je navodno „pozitivno odgovorio“ na poziv.

Svjedoci razgovora rekli su da je Sveti Otac novom predsjedniku istaknuo da su “zdravstvo, obrazovanje i siromaštvo vrlo važna pitanja”, na što je Milei odvratio da će promjene koje će uvesti biti „dobre za narod“.

Za pretpostaviti je da su Papine riječi potaknute Mileijevim najavama da će ukinuti brojna ministarstva, uključujući ministarstvo zdravstva i ministarstvo obrazovanja.

Telefonski poziv iz Rima dolazi nakon što je Milei oštro kritizirao Papu, nazivajući ga, između ostaloga, “predstavnikom zla na Zemlji” te iznio i druge uvrede, zbog kojih je bio primoran da se ispriča.

O mogućnosti Franjinog posjeta Argentini sve se više govori, a formalni poziv uputila je i mjesna biskupska konferencija tijekom svojeg 123. plenarnog zasjedanja.

Dodajmo da je i predsjednik Argentinske biskupske konferencije Oscar Ojea kratkim priopćenjem čestitao Mileiju na pobjedi.

“Cijenimo dan demokracije” u kojem su glasači jučer sudjelovali “i molimo se Gospodinu da prosvijetli novoizabranu vlasti”, napisa je Ojea, izrazivši nadu da će Milei i njegov tim “raditi za opće dobro”.