Jučer održani argentinski predsjednički izbori iznjedrili su neočekivanog pobjednika, ekonomista i autora, koji je u politiku ušao tek 2021. – Javiera Mileija.

Milei, koji je u drugom krugu pobijedio protukandidata, peronista Sergija Massu, s 55.69% glasova (uz izlaznost od 76.31%), svoj program temelji na libertarijanskoj viziji argentinskog društva, gdje se država smatra neprijateljicom naroda, a osobito njihovih novčanika.

Kontekst izborima daje tamošnja, već poslovična, ekonomska kriza, s inflacijom od gotovo 150% te stopom siromaštva koja je ove godine dosegnula čak 40%.

Čini se kako je njegova radikalna ekonomska poruka (koju možda najbolje opisuje ovaj viralni video s X-a), upotpunjena neuvijenim nastupima u kojima se nije libio vrijeđati novinare i neistomišljenike, posebno dobro prošla među mlađom populacijom, nezadovoljnom društvenim i ekonomskim prilikama u zemlji.

Žrtva tih uvreda u više je navrata bio i poglavar Katoličke Crkve, papa Franjo, osobito njegovo zalaganje za društvenu i ekonomsku solidarnost koja uključuje i intervenciju države.

Javier Milei (inače, deklarirani katolik) zbog toga ga je redovito nazivao “komunistom”, a među uvredama bile su i “imbecil koji brani socijalnu pravdu”, “k***in sin koji propovijeda komunizam” i “predstavnik zla na Zemlji”.

Zbog tih su uvreda neki svećenici održali u rujnu svetu misu u obranu pape Franje.

“Sramotno je za kandidata govoriti takve stvari. Reći da je socijalna pravda sranje, oprostite mi na izrazu, kad pravda počinje od evanđelja”, rekao je tijekom spomenute euharistije svećenik José María “Pepe” Di Paola.

Drugi su, pak, svećenici spremni i na radikalne korake. Tako je o. Francisco Olvera, poznat i kao “Otac Paco” koji služi u siromašnim četvrtima, za američki katolički portal Crux izjavio kako siromašni Mileijevi glasači ne bi trebali dolaziti po hranu u pučku kuhinju.

“Šaljem poruku onima kojima služimo: oni koji su glasali za Mileija, molim vas, budite dosljedni i nemojte više dolaziti u blagovaonicu. Neće biti hrane za sve”, izjavio je nekoliko sati nakon završetka izbora, smatrajući kako će politike novog predsjednika imati katastrofalan učinak na crkvenu skrb o potrebitima.

No činjenica je kako bi se neki potezi novog argentinskog predsjednika mogli svidjeti barem dijelu argentinskih katolika.

Milei je tako veliki protivnik pobačaja, kojeg smatra ubojstvom nerođenog života, te je najavio referendum o zakonu iz 2020. kojim je abortus na zahtjev legaliziran u toj zemlji do 14. tjedna.

Zbog toga su neki od međunarodno istaknutih pro-life aktivista poput Lile Rose pozdravili Mileijevu izbornu pobjedu.

“Pro-life kandidat za predsjednika Argentine, Javier Milei, upravo je pobijedio. Čestitamo, @JMilei! Učinite Argentinu ponovno pro-life!” napisala je Rose na društvenoj mreži X.

Ipak, nisu svi na pro-life sceni oduševljeni novim predsjednikom. Kako prenosi CNA, mlada argentinska pro-life aktivistkinja, koja se nedavno krstila u Katoličkoj Crkvi, Lupe Batallán, uoči izbora je kazala kako će “biti zabrinuta bez obzira na pobjednika”, kazavši da su izbori izgubljeni prije nego što su počeli.

Batallán je s pro-life pozicije kritizirala neke Mileijeve stavove poput podrške kupoprodaji organa za transplantaciju.

Koliko će Milei u svome mandatu imati mogućnosti ispuniti svoja prilično radikalna obećanja, tek treba vidjeti. Ono što će katolike u Argentini barem donekle rastužiti jest što je posjet pape Franje domovini, o kojem se počelo sve ozbiljnije govoriti, Mileijevim izborom možebitno postao teže ostvariv. Barem bi se tako dalo iščitati iz riječi Papina sunarodnjaka i novog pročelnika Kongregacije za nauk vjere, Victora Fernendeza, koji je na tu temu tijekom predsjedničke kampanje kazao: “Papa sigurno neće ići onamo gdje nije pozvan, gdje mogu iskoristiti ili zakomplicirati njegov posjet za političku korist ili gdje vlasti prezirno gledaju na njegovu prisutnost.”