Ured novoizabranog predsjednika Argentine potvrdio je da je novi predsjednik zemlje, Javier Milei, primio krunicu od pape Franje, piše CNA.

Krunica, koju je blagoslovio Sveti otac, poslana je Mileiju i izabranoj potpredsjednici Victoriji Villarruel.

Dar pape Franje uslijedio je nakon prošlotjednog telefonskog razgovora s novoizabranim argentinskim predsjednikom u kojemu je Franjo čestitao Mileiju i poželio mu “hrabrost i mudrost” u upravljanju državom.

Milei je iskoristio priliku da pozove papu da posjeti svoju domovinu 2024. godine.

Obje geste označavaju početak novog odnosa između novoga argentinskog predsjednka i pape Franje, jer se Milei ispričao za uvrede i kritike koje je prethodno javno iznio na račun Svetoga oca.

Libertarijanski ekonomist, Milei je trijumfirao na predsjedničkim izborima 19. studenog pobijedivši Sergia Massu, koji je predstavljao kontinuitet s politikom “kirchnerizma” sličnom onima Nestora i Cristine Kirchner, koji su obnašali predsjedničku funkciju od 2003. do 2015. godine.

Dok je Massa predlagao model temeljen na državnom intervencionizmu u gospodarstvu, Milei je većinu glasova osigurao prijedlozima kao što su ukidanje većine poreza, uklanjanje subvencija i promicanje slobodnog tržišta uz smanjenje prisutnosti države na minimum.