Predsjednik Argentine Javier Milei uputio je papi Franji službeni poziv da posjeti svoju domovinu i izrazio očekivanje da će to putovanje “donijeti plodove mira i bratstva svim Argentincima”.

Nakon što je napisao da Franji “ne treba poziv da dođe u svoju voljenu Argentinu”, Milei je pozvao Franju da naznači datum svoga dolaska i navede mjesta koja bi želio posjetiti.

U svom pismu od 8. siječnja, Milei je također zahvalio Svetom Ocu za njegov telefonski poziv neposredno nakon predsjedničkih izbora i naglasio da cijeni Papine savjete.

“Imajući na umu vaš savjet o potrebi za mudrošću i hrabrošću, u prvim tjednima vlade nastavio sam s predlaganjem niza vladinih mjera usmjerenih na preobrazbu situacije koju Republika Argentina trpi desetljećima”, naveo je Milei dodavši da je prioritet njegove vlade “zaštititi najranjivije sugrađane” u čemu, prema njegovim riječima, podršku pruža i Katolička Crkva.

Predsjednik Argentine zaključio je svoje pismo izrazivši želju da će Papa ostvariti svoje putovanje “na opću radost svih Argentinaca”.

Mileijevo pismo drugi je službeni poziv koji je Franjo primio od nekog argentinskog predsjednika. Prvi poziv je uputila Cristina Fernández u ožujku 2013. godine.

Odnos Javiera Mileija prema Franji nije uvijek bio blagonaklon. Štoviše, tijekom predsjedničke kampanje nazivao ga je, između ostaloga, “predstavnikom zla na zemlji”, a neki su strahovali da bi Mileijev izbor za predsjednika mogao ugroziti Papin dolazak u domovinu. Ipak, kako stvari stoje, Mileijev odnos prema Franji znatno se promijenio. Konačna odluka o dolasku u domovinu ostat će, dakako, na Papi.