“I ja klečim na ulicama Mjanmara i kažem: zaustavite nasilje! I ja pružam ruke i kažem: ‘Neka dijalog prevlada!’” istaknuo je papa Franjo u svom apelu upućenom u srijedu 17. ožujka na kraju redovite opće audijencije.

Vatican News napisao je kako je tim riječima papa Franjo “očito prizvao u sjećanje” fotografiju časne sestre Nu Thawng kako kleči pred sigurnosnim snagama koje su napale mirne prosvjednike.

„Upucajte mene ako želite. Prosvjednici nemaju oružja i samo mirno iskazuju svoj stav“, kazala je tom prilikom Thawng naoružanim policajcima.

“Još jednom i s mnogo tuge u srcu osjećam hitnost podsjetiti na dramatičnu situaciju u Mjanmaru, gdje mnogi, posebno mladi, gube svoje živote da bi pružili nadu svojoj zemlji. I ja klečim na ulicama Mjanmara i kažem: ‘Zaustavite nasilje!’ I ja pružam ruke i kažem: ‘Neka dijalog prevlada!’ Krv ništa ne rješava. Neka pobijedi dijalog!”, rekao je Papa u svom apelu.

To je već drugi puta ovog mjeseca da Papa za vrijeme opće audijencije upućuje apel za Mjanmar zahvaćen sukobima policije i vojske s prosvjednicima protiv puča.

Prošlog tjedna apel za mir uputio je i mjanmarski kardinal Charles Bo, pozvavši na Svjetski molitveni dan za demokraciju i prava u svojoj zemlji.

„Molit ćemo se i zauzimati za novi Mjanmar koji će se izdići iz sadašnje tragedije, u kojem će svaki čovjek imati ista prava i temeljne slobode, u kojem će se promicati etničko i religijsko bogatstvo te vladati istinski mir a vojnici položiti oružje, odreći se vlasti i braniti narod umjesto da ga napadaju“, rekao je kardinal Bo.

Podsjećamo, Mjanmar je poprište višetjednih prosvjeda koji su izbili nakon što je tamošnja vojska 1. veljače izvela državni udar protiv civilne vlade te uhitila čelnicu Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (75) te nekoliko drugih visokih dužnosnika vladajuće stranke. Dosad je ubijeno više od 150 prosvjednika.