Hrabra katolička redovnica spasila je danas stotinjak prosvjednika kleknuvši pred policajce u Mjanmaru, gdje već tjednima traju prosvjedi protiv vojne hunte.

Potresne fotografije na svom je Twitter profilu objavio nadbiskup Yangoona kardinal Charles Maung Bo. (Nove informacije pokazale su da se radilo o lažnom profilu kardinala Boa, više o tome možete pročitati OVDJE).

“Danas su diljem zemlje održani žestoki prosvjedi. Policija je hvatala, tukla i čak pucala u ljude. Očiju punih suza sestra Ann Nu Thawng preklinjala je i natjerala policiju da prestane hvatati prosvjednike. Oko sto prosvjednika uspjelo je pobjeći od policije zbog redovnice”, napisao je kardinal koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Federacije azijskih biskupskih konferencija.

Mjanmarski prelat u drugom je tweetu dodao da je u današnjim prosvjedima ubijeno najmanje 18, a ranjeno 30 ljudi.

“Snažno osuđujemo rastuće nasilje nad prosvjednicima u Mjanmaru te pozivamo vojsku da odmah prestane s upotrebom sile protiv mirnih prosvjednika.”

Podsjećamo, Mjanmar je poprište višetjednih prosvjeda koji su izbili nakon što je tamošnja vojska 1. veljače izvela državni udar protiv civilne vlade te uhitila čelnicu Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (75) te nekoliko drugih visokih dužnosnika vladajuće stranke.

Brojni zemlje i međunarodne organizacije osudile su nasilje nad građanima.

Bliskost narodu Mjanmara izrazio je i papa Franjo koji je nakon molitve Angelusa u nedjelju, 7. veljače, pozvao na mirno rješavanje osjetljivih društvenih i političkih prilika.

“U ovom tako osjetljivom času želim zajamčiti svoju duhovnu bliskost, molitvu i solidarnost narodu Mjanmara i molit ću da se odgovorni u zemlji iskreno stave u službu općega dobra, promičući društvenu pravdu i nacionalnu stabilnost potrebnu za skladan demokratski suživot. Molimo za Mjanmar”, rekao je Papa.