Hrabra katolička redovnica koja je zaustavivši policajce spasila stotinjak prosvjednika u Mjanmaru u razgovoru za UCA News rekla je kako je uvjerena da će pravda u njezinoj zemlji na kraju pobijediti.

Prošle nedjelje internetom su se proširile fotografije sestre Nu Thawng koja je kleknula pred naoružane policajce moleći ih da ne pucaju u civile. „Upucajte mene ako želite“, rekla je sestra, dodavši da „prosvjednici nemaju oružja te da samo mirno iskazuju svoj stav.“

Thawng, inače članica kongregacije Sestara svetog Franje Ksaverskog u gradu Myitkyini, kazala je da su joj policajci rekli da otiđe jer je u velikoj opasnosti, no odlučila je ostati spremna podnijeti i smrt.

„Pripremila sam se da ću dati svoj život za Crkvu, za ljude i za narod“, rekla je Thawng.

Podsjećamo, Mjanmar je poprište višetjednih prosvjeda koji su izbili nakon što je tamošnja vojska 1. veljače izvela državni udar protiv civilne vlade te uhitila čelnicu Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (75) te nekoliko drugih visokih dužnosnika vladajuće stranke.

Brojni zemlje i međunarodne organizacije osudile su nasilje nad građanima.

Četrdeset petogodišnja redovnica u razgovoru se prisjetila događaja kada su se deseci prosvjednika sakrili u klinici u kojoj ona radi. Policajci su upali u prostor klinike te počeli naganjati i tući prosvjednike.

„Kada sam vidjela scenarij, osjećala sam se kao da sam u ratnoj zoni“, kazala je Thawng koja je također dobila udarac u nogu i prsa, ali pretrpjela je samo lakše ozljede.

Zajedno sa svećenicima i vjernicima laicima sestra je također sudjelovala u mirnim marševima u kojima se molilo za mir. Kazala je kako je osjetila duboku tugu kada je vidjela sigurnosne snage kako se nasilno obrušavaju na mirne prosvjednike u nekoliko gradova.

„Ja sam katolička redovnica, ali sam i građanka Mjanmara, tako da dijelim osjećaje s narodom Mjanmara“, rekla je. „Uvijek razmišljam kako mogu pomoći svome narodu“.

Thawng je kazala kako ljudi iz raznih društvenih slojeva, religija i narodnosti trebaju zajednički hodati kako bi postigli cilj demokracije.

„Vjerujem da ćemo kroz ustrajnost postići svoj cilj iako je putovanje teško i pred nama je još prolijevanja krvi“, kazala je Thawng.

Bliskost narodu Mjanmara izrazio je i papa Franjo koji je nakon molitve Angelusa u nedjelju, 7. veljače, pozvao na mirno rješavanje osjetljivih društvenih i političkih prilika.