Nadbiskup Yangona kardinal Charles Bo pozvao je na Svjetski molitveni dan za demokraciju i prava u Mjanmaru 11. ožujka, prenosi Vatican News. U nedjelju je vojska ubila 40 prosvjednika.

Molimo za zaštitu demokracije i prava te da vojska ne napada narod nego ga štiti, pozvao je kardinal Bo u video-poruci. Prema procjeni mjesnih medija, vojska i policija samo su u nedjelju ubili oko 40 prosvjednika, ponajviše u siromašnom predgrađu glavnoga grada.

Kardinal je poručio da se zemlja našla u novom poglavlju „tame, prolijevanja krvi i porobljavanja“ te opisao sadašnjost Mjanmara nakon puča 1. veljače, dolaska hunte na vlast, te uhićenja nobelovke Aung San Suu Kyi, na čelu Nacionalne lige za demokraciju koja je dobila izbore u studenome protekle godine.

Tada je počela represija koja je dovela do brutalnosti i nasilja, istaknuo je otvoreno kardinal. U skorašnjem Uskrsu ipak vidi svjetlo za cijeli narod iz kojega će moći crpiti snagu. Uskrs nam daruje angažiranost i kreativnost, važno je sada ne dopustiti oduzimanje demokracije i teško izborenih sloboda, poručio je kardinal Bo.

Citirao je riječi iz liturgije ponedjeljka 15. ožujka iz Knjige proroka Izaije koje smatra prikladnima za Svjetski molitveni dan za Mjanmar – „Evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju“. To je ono što Mjanmar sada treba, poručio je kardinal, dodajući: „Molit ćemo se i zauzimati za novi Mjanmar koji će se izdići iz sadašnje tragedije, u kojem će svaki čovjek imati ista prava i temeljne slobode, u kojem će se promicati etničko i religijsko bogatstvo te vladati istinski mir a vojnici položiti oružje, odreći se vlasti i braniti narod umjesto da ga napadaju.“