Unatoč rastućem riziku od terorizma, papa Franjo odlučio je posjetiti Egipat kao znak bliskosti s tamošnjim ljudima, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije glasnogovornik Vatikana, Greg Burke, a prenosi Catholic Herald.

Podsjećamo, Sveti Otac boravit će u pastoralnom pohodu Egiptu 28. i 29. travnja, samo dvadeset dana nakon posljednjeg u valu napada islamista na egipatske kršćane kada su tijekom svetih misa na Cvjetnicu u Aleksandriji i Tanti ubijena 44 Kopta dok ih je nekoliko desetaka ranjeno.

Upravo zbog porasta nasilja u toj zemlji, novinare je na jučerašnjoj konferencije za medije uoči Papina posjeta zanimalo jesu li u Vatikanu zabrinuti za njegovu sigurnost.

Burke je odgovorio kako on ne bi koristio izraz “zabrinutost”, istaknuvši da “živimo u svijetu gdje su takve stvari postale dio naših života”. “Međutim”, dodao je, “mi nastavljamo dalje u miru”.

Kao vidljivi znak toga Burke je istaknuo Papino inzistiranje na korištenju “normalnog automobila” tijekom vožnje kroz grad i među ljude, odbivši koristiti blindirani automobil.

Tako bi tijekom svete mise u subotu 29. travnja, kao i prilikom susreta s bogoslovima, redovnicima i svećenicima ispred bogoslovije u Kairu trebao koristiti vozilo marke Golf zatvorenog krova, ali bez dodatne zaštite.

Vatikanski glasnogovornik također je poručio kako će se Sveti Otac privatno susresti s koptskim papom Tawadrosom II. u njegovoj rezidenciji. Nakon sastanka predviđen je zajednički posjet obližnjoj crkvi svetog Petra i Pavla u kojoj se tijekom prosinca 2016. odvio još jedan bombaški napad. Tom prilikom poginulo je 27 kršćana, a pedesetak ih je ozlijeđeno.

Papa Franjo i Tawadros II. trebali bi ispred crkve položiti cvijeće, zapaliti svijeću te se pomoliti za sve žrtve prosinačkog napada kao i sve kršćane ubijene posljednjih mjeseci i godina, zaključio je Burke.

Tino Krvavica | Bitno.net