kardinal muller smijenjen s mjesta prefekta kongregacije za nauk vjere

Nakon pet godina službe, prefekt Kongregacije za nauk vjere, njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller navodno će biti smijenjen s čela najvažnijeg dikasterija u Kuriji, javlja Corrispondenza Romana.

Vijest koja se munjevitom brzinom proširila i u dijelu drugih katoličkih medija, potvrdio je iz svog izvora i LifeSiteNews.

Prema tim informacijama, njemački kardinal jutros se sastao s papom Franjom koji je odlučio kako 2. srpnja (točno pet godina nakon što je stupio u službu) završava njegov mandat. Ipak, službenih priopćenja o sadržaju razgovora na privatnom sastanku između dviju najmoćnijih osoba u Crkvi nije bilo.

Daljnje informacije tvrde kako bi kardinal Müller trebao preuzeti mjesto zaštitnika Reda Svetog groba u Jeruzalemu. Među raznim imenima o kojima se spekulira kao nasljednicima njemačkog kardinala na čelu Kongregacije su bostonski kardinal Sean O’Malley, bečki kardinal Christoph Schönborn te nadbiskup Victor Fernandez kojeg se često spominjalo kao suautora nekih enciklika i apostolske pobudnice koje je objavio papa Franjo.

Kao razlog smjenjivanja kardinala Müllera navodi se njegov tradicionalan stav prema posljednjoj apostolskoj pobudnici Svetog Oca Franje, Amoris Laetitia.

Müller je naime više puta javno kritizirao biskupske konferencije koje su odobrile pričest za rastavljene i ponovno vjenčane katolike na temelju njihova viđenja pobudnice.

Tako se u nedavnom intervjuu za katoličku televizijsku postaju EWTN osvrnuo na kontroverzno 8. poglavlje pobudnice poručivši kako “nije moguće odvojiti doktrinarni vidik od pastoralnoga kako neki predlažu, jer bi tu bila riječ o kristološkoj herezi”.

“Ne može se razdvojiti Isusa Krista, učitelja Riječi, od Isusa, Dobroga Pastira, koji je dao svoj život za nas”, kazao je kardinal.

“U slučaju smrtnoga grijeha protiv Deset Božjih zapovijedi ili drugih Božjih zapovijedi, protiv Božje volje i Njegove ljubavi, najprije je potrebno obraćenje srca, kajanje i odlučna želja ne sagriješiti u sljedećoj prigodi. I onda u tom slučaju, ako su spremni živjeti kao brat i sestra, u nekim bi slučajevima pristup sakramentima mogao biti moguć. No nije moguće živjeti s dvije zakonite supruge, s jednom u sakramentalnom, a s drugom samo u građanskom braku, jer ne prihvaćamo poligamiju”, upozorio je.

Međutim, u pismu dijelu argentinskih biskupa, koje je procurilo u javnost u rujnu prošle godine, papa Franjo pohvalio je njihovu interpretaciju pobudnice prema kojoj se u nekim krajnjim slučajevima razvedene i ponovno civilno vjenčane osobe mogu pričestiti.

Podsjećamo, kardinal Müller u studenom je prošle godine posjetio Hrvatsku, gdje je promovirao svoju posljednju knjigu Razgovor o nadi.

Tino Krvavica | Bitno.net